Земеделската земя – една от най-добрите инвестиции в последните 10 години

9266
Земеделската земя – една от най-добрите инвестиции в последните 10 години

© Pixabay

Само преди дни ви информирахме, че през 2020 г. средната цена на сделките с ниви в България достига 1 042 лв. за един декар, което е с 1% по-малко спрямо година по-рано.

Понижението идва вследствие на пандемията от COVID-19, когато заради несигурността, част от инвеститорите в сектора спряха покупките си, а други намалиха цените, на които придобиват земи.

Въпреки този спад обаче е ясно, че земеделската земя е една от най-добрите инвестиции в последните 10 години. Или поне това става ясно от справка в данните на Националния статистически институт.


За последните 5 години при нивите, т.е. обработваемите земи, се отчита поскъпване от 36.9%, докато в периода 2010 – 2020 г. повишението е от средните 273% за страната.

Разбира се, ръстовете са различни за отделните области, като същото може да се каже и за цената на земята.

За никого не е тайна, че цените на земята в Добрич са най-високите у нас. В края на 2020 г. цената е 2001 лева за декар, или близо двойно по-скъпо от средната за страната.

Общо в 11 от областите на страната цената на нивите е над 1000 лева за декар. Това е с 4 повече спрямо година по-рано, сочи справка на Profit.bg.

След Добрич най-скъпа земя можем да купим в Силистра (1452 лева/дка). Следват Разград и Русе, където цените са на средни нива от 1168 и 1153 лева/дка, както и Варна (1105 лева/дка).

Средни цени от над 1000 лева за декар се наблюдават и в Монтана, Видин, София, Плевен, Сливен и Шумен.

Да купуваме земя или да инвестираме във фонд?

Двете опции имат своите предимства и недостатъци. При положение, че се ориентирате към земята, следва да имат предвид, че земята у нас е категоризирана в 10 категории. Земите от I и II категория са най-добри, а най-тези от 9-а и 10-а категория са с най-ниски качества.

Ако обаче не разбирате от земи, пък и покупко-продажбата ви се струва сложен процес, то може да се ориентирате към родния, или чуждестранни капиталови пазари, където се търгуват достатъчно дружества, които инвестират, както в имоти, така и в земеделска земя.

Добре ще е да проверите портфейлите на тези дружества, дивидентната им политика, както и да имате предвид, че вложенията в подобен вид дружества не бива да се правят за кратък период от време, т.е. спекулативно.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg