Жилищата поскъпнаха само в един от шестте големи града у нас

1950
Жилищата поскъпнаха само в един от шестте големи града у нас

© Pixabay

Бургас е единственият от шестте големи града в страната с ръст в цените на недвидимите имоти през второто тримесечие на годината, сочат данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на жилищата там нараства с 2% спрямо тримесечие по-рано, като новите имоти добавят малко повече – 2.1 на сто.

Най-сериозен спад в цените на имотите през периода 1 април – 30 юни, когато все още бяха в сила най-строгите ограничения, въведени за борба с коронавируса, е наблюдаван във Варна.


Спадът там е от 3.2 на сто, като при новите имоти той е 4 на сто, а при съществуващите – 2.8%.

Под 2% понижение в цените на имотите е отчетено в столицата и Пловдив. Поевтиняването в София е от 1.7 на сто, като отново при новите имоти то е по-голямо спрямо съществуващите жилища – 1.9 спрямо 1.6 на сто.

Новите жилища в Пловдив загубиха 2.2 на сто от стойността си през второто тримесечие на годината спрямо 0.8 на сто за съществуващите, което доведе до понижение на общия индекс за града от 1.4 на сто.

След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имотиВсе повече хора предпочитат планината, където жилищата са по-ниски от големите градове в страната

Най-малко (под 1%) се оказаха пониженията в Стара Загора и Русе. Спадът в града на липите е от 0.8 на сто, докато в Русе – от 0.5 на сто. И тук отчитаме по-голям спад при цените на новите имоти – 1.2 на сто за Стара Загора и 1% за Русе, отколкото при старите имоти, загубили съответно 0.7 и 0.4 на сто.

Какво се случва с цените на имотите спрямо година по-рано?

Със спад 3.2 на сто за второто тримесечие на година, Варна е единственият град от шестте с население над 120 000 души у нас, в който цените на имотите са по-ниски спрямо 30 юни 2019 г.

Спадът обаче е минимален – 0.5 на сто, като се дължи на поевтиняването на новите жилища с 2.5 на сто, докато съществуващите са отчели ръст от 0.6 на сто.

Ръстът в Русе за този период е от 1.1 на сто, в Пловдив – 2 на сто, а в Стара Загора и София – от 3.4 и 3.8 на сто.

Най-сериозен ръст отчитат имотите в Бургас, където, според данните на националната статистика, се отчита повишение от 5.6 на сто спрямо година по-рано. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg