Интернетът на бъдещето: Най-добрите примери за web3 в действие

1893
Интернетът на бъдещето: Най-добрите примери за web3 в действие

Web3 е понятие, което се използва, за да се опише “следващото ниво” на интернет, след web 1 (HTML, или “световната мрежа”) и web 2 (социални медии и генерираното от потребителите съдържание).

Макар че по темата за това какво определя web3 все още се водят дебати, като цяло има съгласие, че ще бъде децентрализиран, с инфраструктура, която е собственост на потребителите и създателите.

Wеb3 също така ще бъде дълбоко свързан с реалния свят вследствие на това, че се изгражда въз основа на технологии от Интернет на нещата (IoT) и на концепцията за потапящи, свързани среди (“метавселената”).

Към настоящия момент web3 е до голяма степен работа в прогрес, а различни хора имат много различни идеи за това как, в крайна сметка, ще изглежда. Фундаменталните принципи обаче са в действие днес и се използват за създаването на ново поколение дигитални платформи и услуги, които вече са пионери в тези концепции.

От Forbes са подбрали някои от най-интересните и иновативни от тях, които можете да изпробвате днес:


Биткойн

Някои хора може би ще се изненадат да видят биткойна тук, но е факт, че въпреки че е на повече от десетилетие (много по-стара от понятието web3), това е първата децентрализирана валута, първото приложение за популяризиране на блокчейна и все още най-широко използваното.

По-новите криптовалути и блокчейн платформи, като етериум или солана, може да са по-усъвършенствани и насочени към използването им в web3, като задвижване на електронна търговия в метавселаната, но биткойнът все още отговаря на определението за web3.

Днес 36% от малките компании в САЩ се смята, че приемат плащания с биткойни, а Ел Салвадор дори го призна за официално средство за разплащане.

Първият в света виртуален хотел отвори врати в метавселената (снимки)M Social Decentraland - част от базираната в Сингапур марка Millennium Hotels, отвори врати в платформата за виртуална реалност Decentraland на 5 май

Етериум

Блокчейн мрежата, която стои зад втората най-популярна криптовалута в света - етер, работи като платформа за много от децентрализираните приложения, които съставляват днешната версия на web3..

Pancakeswap

Pancakeswap е популярна борса за търговия и инвестиции в криптовалути и други децентрализирани токени. Тя е изградена върху блокчейн мрежата на Binance, подобна на етериум, която може да бъде използвана за пускането и хостването на други децентрализирани приложения.

Тъй като самите криптовалути и блокчейн токени са децентралзирани е логично потребителите да искат да ги търгуват в децентрализирани мрежи вместо на първите борси за криптовлаути, които са централизирани и са податливи на това да изчезват от днес за утре заедно с парите на потребителите.

На теория никой човек или организация няма контрол над децентрализирана борса, което прави нещо подобно невъзможно.

Secretum

Това е децентрализирано чат приложение, което има за цел да се превърне в web3 версията на WhatsApp или WeChat. Целта му е да постави на първо място поверителността и сигурността, като позволява на потребителите да се свързват без имейл адрес или телефонен номер, по които обикновено може да бъде проследен даден потребител заради централизираната природа на доставчика, който ги хоства.

Secretum има вградена функционалност за сигурна търговия с криптовалути и блокчейн токени, като NFT-та (незаменяеми токени).

Decentraland

Това е виртуален онлайн свят, наричан по-често в днешно време метавселена, където потребители могат да се срещат, говорят, играят игри, общуват и посещават събития. Потребителите могат да купуват или наемат парцели виртуална земя, използвайки криптовалутата на платформата, която се нарича MANA.

В последните години тя набра популярност сред световните марки и знаменитости, сред които Samsung, Morgan Stanley, PwC, Adidas и Снуп Дог, които желаят да се сдобият със свой дял от метавселената.

Decentraland се управлява от Децентрализирана автономна организация (DAO), която се състои от потребители и собственици на земя в платформата, която въвежда правила и регулации посредством демократичен процес.

DTube

Това на практика е децентралзирана платформа за видео стрийминг, подобна на You Tube. Вместо централзирана корпорация (в този случаи, собственикът на Youtube - Alphabet) да контролира кои видеа може да бъдат гледани и кога да се появяват във фийдовете на потребителите.

Важното е, че те също така решават кои видеа могат да бъдат монетизирани, а оттам и кои потребители могат да изкарват пари от своите видеа. Всичко това се прави чрез набор от правила и регулации, над които собствениците на сайта имат пълен контрол.

DTube опитва да постави това влияние в ръцете на потребителите, като всички решения за видимостта на видеата се управляват от гледания, споделяния и харесвания. Няма "собственици," в традиционния смисъл, които могат да цензурират съдържанието, което се качва, като просто го премахват от сървърите си.

Filecoin

Това е децентрализирана облачна платформа за съхранение на лични файлове – като децентрализиран Google Drive или OneDrive. Filecoin е изцяло с отворен код, а потребителите могат да предлагат своето свободно пространство на мрежата и да получават заплащане под формата на собствената й криптовалута.

Защо метавселената може да представлява сериозен проблем за децата?Ако има едно нещо, с което технологичните компании, търговците на дребно, създателите на съдържание и инвеститорите са съгласни, то е, че от метавселенета могат да се спечелят много пари. Ще бъде ли тя обаче безопасно място, най-вече за децата и тийнейджърите?

Steemit

Децентрализиран сайт за блогване, подобен на Reddit, където потребителите могат да получават заплащане за своето съдържание въз основа на гласуване в общността. Steemit ползва собствена блокчейн платформа на име Steem, както и собствена криптовалута със същото име. В платформата има регистрирани около 1.7 милиона профила.

Everledger

Everledger е непублична централизирана компания, която предлага редица децентрализирани решения, които използват частни блокчейн платформи. Те имат за цел да осигурят прозрачност, отчетност и произход във веригите на доставки в различни индустрии, в това число изкуство, луксозни стоки, диаманти и мода.

Everledger се различава в известна степен от другите примери на web3 приложения по това, че е изграден върху Hyperledger Fabric, която е разработка на IBM и се фокусира върху създаването на собствени решения, специализирани за конкретни индустрии.

Това демонстрира факта, че има много различни възгледи за това какво представлява web3 и в каква посока поема бъдещето на децентрализирания интернет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg