Анализатори: Излизат спекулантите, остават инвеститорите

1519
Анализатори: Излизат спекулантите, остават инвеститорите

Рано днес SOFIX се понижи с над 2%, до 1198 пункта, с което отчете 15-месечен минимум. Екипът ни потърси мнението на някои от водещите брокери и анализатори на пазара.

Според Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на управляващо дружество Статус капитал АД, “кризата е предизвикана от страха, при който инвеститорите, които имат свободни пари, не желаят да купуват, а собствениците на акции бягат от тях. Също така не бива да се подценяват чуждестранните инвеститори, които в момента имат богат избор от възмжоности да купят евтини ценни книжа по целия свят.

Аз не мисля, че те ще се насочат първо към българската борса, заради слабата й ликвидност. Смятам, че акциите ни в момента в голямата си част се търгуват на атрактивни цени, но това не значи, че спадът ще спре, допълни още Панев.

Илиян Скарлатов, директор капиталови пазари в София интернешънъл секюритиз, каза за Profit.bg, че докато съществува паника на пазара, дъното не е достигнато. В момента никой не гледа фундамента на компанията, а просто си иска парите, и то днес.

Той заяви, че “реално в макроикономически аспект нищо не се е променило. БВП расте с бързи темпове, задлъжнялостта на населението е ниска, сравнена с тази в ЕС, безработицата пада и стандартът расте. Финансовият сектор е здрав със стандартни спот продукти, без деривативни инструменти и бележи един от най-високите ръстове в Европа. Имайки предвид всичко това, за мен липсата на логика е очевидна, допълни Скарлатов.

Християн Пашков, изпълнителен директор на Реал Финанс смята, че това си е спекулативен натиск. “Много дребни и средни играчи решиха да пробват да продадат сега и след време да си ги купя по-ниско. Все пак големи играчи чужденци не са излезли. Имам предвид наистина големите. Излизат спекулантите, а остават инвеститорите.”

Според него “много е важен фактът, че при самите компании няма промени във фундамента, т.е. няма фундаментални проблеми в икономиката.

Пашков допълва, че “пазарът в момента е като разклатен съд с вода. Той се люшка в едната посока. Въпросът е докъде ще издържат нервите на играчите. Не забелязвам никой да прави задълбочен анализ на компаниите, а всички са се вторачили в поведението на големите играчи и чакат от тях сигнали какво да правят.”

Развигор Христов, инвестиционен консултант в КД Секюритис споделя, че “в момента настроението е крайно песимистично и голяма част от инвеститорите са разочаровани и разпродават. Именно затова смятам, че наближават добрите нива за покупки," допълва той.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...