Ат. Василев: Има постоянен интерес от български и чуждестранни инвеститори към нас

2359
Ат. Василев: Има постоянен интерес от български и чуждестранни инвеститори към нас

За състоянието на Дървообработване-ВТ АД, за бизнес-партньорите на дружеството, развитието на компанията и не на последно място за листването й на Българска фондова борса, разговаряме с Атанас Василев, председател на СД на Дървообработване-ВТ АД.

Г-н Василев, какво представлява към днешна дата Дървообработване-ВТ АД?

Дървообработване-ВТ АД е компания с над 45-годишна традиция в производството на дървесни продукти. През последните години дружеството непрестанно въвежда в експлоатация нови технологии и оборудване с цел разширяване на асортимента от продукти и повишaване на тяхното качество и на ефективността на използването на дървесината.

Към момента компанията е сред големите в този сектор на Балканите, като доставя продуктите си на клиенти от Далечния и Средния Изток, Северна и Западна Европа. Разполагаме с най-модерните производствени линии, което ни позволява да предлагаме котируем на международните пазари продукт.

Инвестирали сме в едни от най-съвременните сушилни камери и машини на пазара, с което искаме да гарантираме конкурентноспособността на нашите продукти от масивна дървесина.

Дървообработване-ВТ АД е един от основните доставчици за IKEA от България. Сътрудничеството ни с IKEA започна през 2002 г. Тогава започнахме да доставяме дървени плотове за шведската компания.

По-късно, когато от IKEA разбраха, че можем да произвеждаме не само висококачествени плотове, но и мебели, които отговарят на най-високите стандарти, заложени от тях, задълбочихме сътрудничеството като започнахме и да произвеждаме луксозно столове от витослепена дървесина.

Така се стигна до значимия проект „Витослепени изделия”, който ние реализираме съвместно с Икеа Съплай АГ – Швейцария. Проектът ще бъде осъществен на три етапа за периода 2007- 2010 г. и представлява твърд инвестиционен ангажимент, който мениджмънтът на „Дървообработване-ВТ” АД е поел.

Планираните инвестиции за целия проект са в размер на 4.8 млн. лв., в т.ч. първи етап – 2.15 млн.лв., втори етап – 1.15 млн.лв. и трети етап – 1.5 млн. лв. От общият обем капиталови разходи 3.6 млн. лв. се финансират с кредит от Икеа, а останалата част в размер на 1.2 млн. лв. - със собствени средства на българското дружество и банков кредит.

През първия етап от проекта ще бъдат произведени 230 хил. продукта на стойност над 5.7 млн. лв., през втория етап производството ще се увеличи с 60 процента, а през третия - с още 30 процента и ще достигне 535 хил. продукта за над 12 млн. лв. годишно.

През изминалата година обявихте планове за повторно листване на борсата. Кога да очакваме първичното публично предлагане?

Както знаете ние отложихме нашето първично публично предлагане, но не сме се отказали от него. Внимателно следим конюнктурата на пазара и когато преценим, че моментът е подходящ, ще осъществим листване на борсата.

Новината при нас е, че подписахме пет годишен договор за финансиране с Булбанк. За щастие споразумението е при много изгодни условия и ще осигури отлична финансова обезпеченост за дейността и развитието на Дървообработване - ВТ АД в средносрочен план.

Смятате ли, че постъпихте правилно, като отложихте IPO-то?

Сериозната корекция в отношението на инвеститорите към капиталовия пазар в началото на тази година продиктува решението ни да отложим IPO-то на дружеството. Счетохме, че поради световната финансова криза, която нямаше как да не се отрази и върху БФБ, има опасност компанията да бъде подценена заради фундаментални пазарни фактори, въпреки добрите резултати и отличните перспективи за развитието на бизнеса на Дървообработване-ВТ АД.

Какво да очакваме от компанията в бъдеще?

Бъдещите ни планове се основават на задълбочаване на партньорството с IKEA, разширяване и модернизиране на производствената база. Петгодишният договор, който имаме с IКЕА, гарантира изкупуването на продукцията ни и увеличаване на цените дори и при повишаване стойността на суровините у нас.

Освен това планираме да бъде изградена инсталация за производство на екобрикети, за внедряването на която са необходими около 500 хил. лв. Възнамеряваме да се включим и в бизнеса с производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, като за производството на екобрикетите ще използваме остатъчната дървесина, а добитият чрез тези способи ток ще бъде изкупуван от Националната електрическа компания.

Планираме и придобиване на собствени горски масиви, което да направи компанията независима по отношение на доставките на суровини за производството ни. Друг сериозен проект, който е особено важен за нас е подобряването на инфраструктурата в и около завода.

Вече стана на въпрос, че един от важните за компанията партньори е IKEA. За къде още изнасяте продукция?

Факът че около 52% от продукцията ни е предназначена за IKEA, съвсем не означава, че работим само и единствено за този клиент. Към момента дружеството има над 300 клиента, както на вътрешния, така и на международните пазари, а стратегията на за развитие предвижда диверсификация и увеличаване на броя на клиентите и пазарите, на които реализираме своите продукти. Както казах освен от България и Балканите, имаме клиенти и от страните от Далечния и Средния Изток, както и от Северна и Западна Европа.

Какви резултати могат да очакват инвеститорите от Вас?

Инвеститорите могат да очакват от нас увеличаване на производството и на положителните резултатите на дружеството.

Само в рамките на споразумението с IKEA производството ни ще достигне 12 млн. лв. годишно през 2010 г. Още през 2008 година ще произвеждаме 180 000 кресла и 44 000 табуретки, а след достигане пълния капацитет на производството през 2010 година ще бъдат произвеждани: 260 000 кресла, 130 000 табуретки и 130 000 столове. През 2012 г. производството ще достигне 329 000 кресла, 167 000 табуретки и 154 000 столове.

Дългосрочният договор с IКЕА, който вероятно ще бъде продължен, ни дава възможност за дългосрочно планиране на всички елементи на производството – доставка на суровини и материали, организация на работна ръка при ниски разходи за маркетинг и реализация на продукцията. Тези и други фактори правят конкретния договор и общо работата с IКЕА високо ефективна за дружеството ни.

Koй са основните Ви конкуренти в България, спрямо Вашите мащаби?
Основните конкуренти на компанията са Дъб АД-Враца, които се занимават с дърводобив и дървообработване, и производителите на мебели Мебелсистем АД-Пазарджик, Явор АД-Петрич, Явор АД-Варна и Фазерлес. Това, което ни отличава като производител е, че ние имаме едно стратегическо и дългосрочно споразумение с глобален лидер в бранша, което включва и финансиране от страна на нашия партньор. Мисля, че това е едно сериозно доказателство за нашия капацитет за развитие, както и за качеството на нашите продукти.

Има ли оферти от чуждестранни компании за покупката на дял в компанията?

В последните години почти постоянно има интерес от български и чуждестранни инвеститори. Разбира се ако ние решим да предприемем действия в тази посока, ще информираме навременно и изчерпателно медиите.

Снимка: Атанас Василев, председател на СД на Дървообработване - ВТ АД (сн. Дървообработване - ВТ АД )

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg