БФБ: Плащанията за XETRA зависят от броя на транзакциите

1134
БФБ: Плащанията за XETRA зависят от броя на транзакциите

На 16 юни на Българска фондова борса започва активната търговия по търговската платформа на Deutsche Boerse - XETRA. По този повод се обърнахме към БФБ за повече яснота около избора на XETRA, финансовата страна по сделката и други въпроси.

Какво беше заданието на Българска фондова борса към чуждите фондови оператори?

Да се предложи технологично решение, представляващо модерна система за търговия, разработена от фондов оператор, а не от трето лице. На второ място, платформа, оперирана и актуализирана в период от 10 години, да е разработена от водещ доставчик на технологични решения в областта.

Сред критериите беше и условието за фондов оператор, до чиито пазари имат достъп инвестиционните банки от Западна Европа и САЩ и не на последно място изгодни за БФБ финансови параметри, включително и на бъдещи актуализации на системата.

Колко и от кои чужди участници БФБ получи оферти?

От Deutsche Boerse, ОМХ и от Атинската фондова борса. Впоследствие разговори бяха водени и с Borsa Italiana.

Кои критерии за избор на оператор бяха с основна тежест в конкурса?

Всички от посочените в първия въпрос.

С какво офертата на Deutsche Boerse бе по-добра от другите конкуренти?

На първо място, предлага включването на БФБ към цялостната мрежа на XETRA и вследствие на това - улеснен достъп на чуждестранни участници и посредници до местния пазар.

Работа винаги с последна версия на системата без допълнителни разходи, както и сътрудничество и в други области, като разпространение на пазарна информация и индекси.

Тук попадат и финансовите параметри и не на последно място - възможност за бъдещи проекти в областта на деривативните пазари.

За какъв срок е подписано споразумението и какви са задълженията на страните по сделката?

За петгодишен срок с опция за подновяване след изтичането му.

Какви са финансовите параметри на сделката - колко струва на БФБ въвеждането на XETRA и колко ще е годишната такса?

Фиксирана годишна такса няма. Плащанията към Deutsche Boerse за ползването на системата зависят от броя на транзакциите или прогресивно намаляващи, в зависимост от броя сделки.

Предвижда ли споразумението с Deutsche Boerse клауза за преференциални условия при задвижване на евентуална процедура за продажба на държавния пакет от акции в БФБ?

Не. В споразумението с Deutsche Boerse няма нито една клауза, третираща евентуална приватизация на държавния дял в борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg