Брокери: 16-ият централизиран публичен търг в центъра на вниманието

1250
Брокери: 16-ият централизиран публичен търг в центъра на вниманието

Екипът на Profit.bg се обърна за мнение към трима от участниците на пазара относно техните очаквания за предстоящата седмица на Българска фондова борса. Ето и коментарите им:

Илиян Скарлатов, София Интернешънъл Секюритиз

И тази седмица на август ще е характерна с типичното за месеца ниско темпо и липса на събития. Основният акцент ще бъде 16-тият централизиран публичен търг, който ще окаже влияние и върху цените на няколкото публични дружества, включени в него.

На втори план ще бъде стартът на търговия с новите акции на Българско Речно Плаване и последната дата за търговия с акциите на Индустриален Холдинг България, даващи право на глас в общото събрание. Очаквам движението по повечето позиции да се диктува от настроенията на световните борси.

Стефан Ангелов, Варчев Финанс

Навлязохме в обичайно най-слабия за борсова търговия месец, който, подкрепен с низходящите движения на международните пазари, повлия негативно върху борсовото представяне на родните ни компании. Борсовата търговията „изтънява” и все повече инвеститори изчакват приключването на летния сезон, обръщане и възобновяване на пълната борсова търговия. Очаквам слаба борсова седмица с минимални движения по емисиите. Считам, че започналата негативна посока на индексите ще продължи, като борсата ще навлезе във фаза „choppy” пазар до възобновяване на инвеститорският интерес през идния месец.

Красимир Бацинов, Фико Инвест


Като се има предвид, че дружествата публикуваха отчетите за шестмесечието, мисля, че през седмицата ще започне лятната летаргия на пазара, която заедно със ситуацията на международните пазари ще повлияе и на българския. Най- силно засегнати според мен ще бъдат компаниите с чуждестранни инвеститори.

Мисля, че тенденцията ще бъде към понижение на цените и свиване на обемите, основен двигател на търговията по отделни позиции ще бъде евентуално публикуване на корпоративни новини, свързани с увеличение на капитали и продажби на активи, които ще определят интензитета на търговията и посоката на движение на цените.

Също така интерес ще предизвика и 16-ият ЦПТ, на който са предложени интересни дружества като Монбат, Армеец, Асенова крепост, Софарма и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...