Брокери: Чуждестранните играчи все още с основна роля на пазара

1047
Брокери: Чуждестранните играчи все още с основна роля на пазара

Какви ще са настроенията на Българска фондова борса през следващите пет сесии? Седмичният въпрос на Profit.bg бе зададен на трима пазарни участници. Ето и техните отговори:

Драган Драганов, инвестиционен консултант, Реал Финанс

Основният проблем на БФБ остава ниската ликвидност и нежеланието на играчите да търгуват активно. Пазарът не реагира на положителни новини, което е показателно за настоенията сред инвеститорите. Въпреки това аз очаквам пазарът да се задържи на текущите нива и дори леко може да въстанови изгубените си позиции през предходната седмица. Много от спекуланите наблюдават много внимателно световните пазари, а те се представиха зле през изминалата седмица, това може да се окаже повод те да заемат къса позиция. Въпреки негативизма, мисля, че ситуацията започва да се стабилизира от гледна точка на енергийните суровини и стоките, които продължават спада си. Това, в средносрочен план, ще окаже положително въздействие върху бизнеса и инфлацията.

Освен това смятам, че много от позициите вече са на много атрактивни нива. Прави впечатление, че на пода минават големи пакети, което подсказва, че има активизиране на по-големите купувачи. Договорните фондове все още са притиснати от обратните изкупувания, което се явява допълнителен натиск на пазара, но това ще е временно, според мен. От друга страна, резките движения навън предоставят добри възможности на спекулативния капитал и той скоро няма да се насочи към развиващите се пазари като нашия. Това, от една страна, е добре, защото на БФБ влиза по-дългосрочен капитал.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

През предстоящата седмица няма индикации да се очаква засилване и активизиране на търговията, като цяло. Изключения биха могли да направят отделни инцидентни сделки с по-големи обеми или пък въвеждане за търговия на Билборд и Холдинг Пътища на БФБ София.

При най-големия инфраструктурен холдинг интригата остава на какви нива ще се стабилизира търговията след въвеждането на основното количество акции, блокирано в следствие на увеличение на капитала със собствени средства. Задълбочаването на кризата в световната икономика и разпространяването й в Европа би могло също така да доведе до допълнителни разпродажби от страна на и без това станалите рядкост чуждестранни инвеститори на родния пазар.

Никола Цокев, брокер в EFG Securities Bulgaria

През тази седмица не очаквам особени промени в нагласите на инвеститорите, които са преобладаващо песимистични. Въпреки това, след резкия спад на индексите от миналата седмица, може да се очаква закономерна корекция в обратна посока.

Евентуални нотки на оптимизъм биха се появили при по-сериозно раздвижване на големите финансови пазари, чието поведение продължава да бъде определящ фактор и за движението на българските акции. Активността/пасивността на чуждестранните инвеститори все още играе водеща роля на нашия пазар, тъй като българските институционални инвеститори нямат много полезни ходове.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg