Брокери: Доверието към пазара започва да се завръща

1598
Брокери: Доверието към пазара започва да се завръща

Както всяка седмица, така и през тази, потърсихме мнението на трима пазарни участници за настроенията на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето и техните мнения:

Ангел Диков, ръководител отдел "анализи и пазари", ”Сомони Асет Мениджмънт” АД

След рязката и сравнително дълбока корекция, която се наблюдаваше на БФБ през последните две седмици, в последните дни на миналата седмица видяхме плавно оттласване от достигнатите при повечето позиции няколкомесечни „дъна” и дори наченки на по-сериозно възстановяване.

Корекцията беше предопределена от няколко различни по характер, но едновременно проявили се и взаимно спомогнали за спада фактори: задълбочаващата се криза на международните финансови пазари; близкият срок на провеждане на няколко IPO, SPO и увеличения на капитал, както и „престрелките” в публичното пространство между част от институциите на пазара.

Струпването в един и същ момент на тези фактори, допълнено от прекалено дълго продължилият период на значителен растеж на родните индекси, без необходимите здравословни временни корекции, доведоха до прекалено рязък спад и моментно трайно намаляване на доверието в родните компании и КИС, а оттам и до масирани разпродажби и въздържане от покупки дори при достигнатите при корективното движение сравнително ниски нива за повечето компании .

Търговията от последните две сесии загатва, че този процес е на приключване, като доверието към пазара започва да се възстановява, въпреки предстоящата нова серия от първични и вторични публични предлагания в следващите 20 дни. На проведената среща на 22 ноември институциите на пазара си стиснаха ръцете и изгладиха вижданията си, което е още един добър сигнал.

Корекцията подейства доста отрезвяващо за голяма част от спекулативно настроените инвеститори и тези търсещи бързи печалби без оглед на поетия риск. Това предопределя една по-разумна търговия в бъдеще и едно по-внимателно отсяване на компаниите по отношение на фундамент, показатели и риск. Едни добри данни в очакваните следващата седмица консолидирани отчети и засилен интерес към провежданите IPO, със сигурност ще имат положителен ефект върху доверието на инвеститорите към пазара за продължаване на възходящия му тренд.

Иво Толев, портфолио мениджър, "Синергон Асет Мениджмънт" АД

Седмицата ще бъде белязана от дългоочакваното IPO на Енемона АД. Вероятно низходящият тренд по повечето позиции ще спре още утре. Необходимото условие от повечето инвестиционни посредници за предварително наличие на ресурса за целта на IPO-то, заедно с изказаните публични мнения за „балонизиране” на пазара намериха достатъчно отражение върху котировките от месец насам. Предвиждам временно консолидиране на текущите нива и подготовка за евентуален нов възход.

Минчо Минчев, главен дилър, “Инвестбанк”

Основната движеща сила на пазара и през настоящата седмица се очаква да бъде поведението на чуждестранните инвеститори. Още от началото на настоящия месец сме свидетели на големи затваряния на позиции, предизвикани от ипотечната криза на Запад. Под нейно влияние, най-засегнати се оказаха развиващите се пазари, които именно понесоха големия удар. Местните инвеститори са в очакване на консолидираните отчети на холдинговите структури, които се очаква да бъдат обявени до края на ноември. Принципно декември е силен не само за българския пазар, но и за международните, като е много вероятно именно консолидираните отчети на холдингите да променят хода на събитията на БФБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg