Брокери: Картината у нас ще е подвластна на западните настроения

1153
Брокери: Картината у нас ще е подвластна на западните настроения

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на пазарните участници за настроенията на Българска фондова борса през следващите пет дена.

Ето и техните мнения:

Ирина Христова; брокер, ФК Евър

Изминалите няколко дни бяха шокови за световната финансова система. Паниката, обхванала международните пазари, е доста силна и мерките предприети от световните лидери засега не дават резултат.

През тази седмица взорът на инвеститорите ще е насочен към случващото се навън и емоциите ще са движеща сила при вземането на инвестиционно решение.

Вече едва ли някой се съмнява, че повече от позициите на БФБ са силно подценени и атрактивни за покупка, но липсата на свеж ресурс и силните страхове от влошаване на ситуацията във финансовия свят, може да са причина за продължаващи разпродажби.

Все пак ирационалното поведение трябва да отстъпи място на трезвата преценка, но не е ясно дали това ще стане през настоящата седмица.

Борислав Ников, член на Съвета на директорите, Статус Инвест

Движението на пазарите през следващата седмица ще бъде предопределено от мерките, които правителствата на най-големите икономики в света ще предприемат за справяне с кризата.

Дали то ще продължи в познатия червен цвят или ще видим зелено по мониторите зависи от това как инвеститорите ще приемат тези мерки, доколко те ще успеят да намалят страховете им (а те определено са големи!).

Тъй като българският пазар в момента е изцяло подвластен на международните, вероятно картината у нас няма да се различава особено от тази на големите пазари в Европа, Азия и Америка.

Като цяло почти навсякъде се забелязва усилване на интензитета на движенията и в резултат на това по-голяма волатилност на пазарите, което е признак не само за нервност, но и за нестабилност на текущия тренд.

Именно при такива високи стойности на волатилността на индексите се формират краткосрочни дъна (или върхове). Дали това ще стане или сгромолясването ще се усили преди да видим възходящи движения,за добро или за лошо е в ръцете на политиците и управляващите централните банки.

Видно е, че след като координираното сваляне на лихвените проценти, не даде желания резултат, следващите мерки се усилват в стремежа да се стабилизират финансовите и кредитни пазари, и рано или късно ще се стигне до точката на обръщане на настроенията сред инвеститорите.

Материалът е с информационен храктер! Написаното отразява личната позиция на автора на коментара и не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа! 


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg