Брокери: Липсата на ликвидност ще продължава да ни мъчи

1627
Брокери: Липсата на ликвидност ще продължава да ни мъчи

Какви ще са настроенията на Българска фондова борса през следващите пет сесии? Седмичният въпрос на Profit.bg бе зададен на трима пазарни участници. Ето и техните отговори:

Огнян Дечев, брокер и изпълнителен директор на Популярна каса 95

Едва ли предстоящата седмица ще ни поднесе изненади. Въпреки че вече ще започнат да излизат отчетите за второто тримесечие и предстоят единадесет общи събрания на публични дружества. Големият въпрос през летните месеци вероятно ще бъде дали „най- лошото на БФБ вече е отминало или предстои.”

Очаквам ниска ликвидност, като по всяка вероятност по някои позиции ще има разпродажби. Ако трябва да обобщим седмицата и предстоящите месец- два, ще са съчетание на лятно и кризисно настроение. По всяка вероятност новини и известно повишение може би ще се очаква след излизане на резултатите за третото тримесечие.

Павел Димитров, Инвестиционен консултант, Фико Инвест ООД

Очакванията ми за развитието на търговията през тази седмица са за запазване на тенденцията за свиване на оборотите. Не можем да очакваме някаква сериозна търговия с дневни обороти на пазара на акции от 2-3 млн. лв. Липсата на ликвидност ще продължава да мъчи участниците на капиталовия пазар, като, в съчетание с превес на продавачите над купувачите, може да доведе и допълнително до понижаване на цените. Съвпадението с летните отпуски допълнително намалява оборотите.

Локално върху нашия пазар продължава да оказва влияние новата система за търговия Xetra. Слабото й познаване, най-вече от страна на дребните инвеститори, затрудненията с новите борсови кодове, коренно различните методи на търговия и доста по-малкото информация от системата относно самата търговия водят до големи разлики в спреда между офертите купува и продава, което допълнително затруднява излизането от позиция (засега преобладава желанието по-скоро за продажби от някои участници, отколкото за покупки). Сега сме и в разгара на сезона на общи събрания на акционерите, на които често има корпоративни събития като дивиденти и безплатни акции.

Съгласно чл.50, ал.4 от част IV на Правилника на БФБ на ексдивидентната дата всички котировки се изтриват в системата и това допълнително утежнява положението с ликвидността до въвеждането на нови котировки от участниците. Като цяло нашият пазар се опитва да следва настроенията на международните, което, съчетано с ниската ликвидност, допълнително влошава ситуацията и може би се получава известно преекспониране на нещата в негативна насока - лошите новини водят до разпродажби, а добрите са шанс за излизане от позиция.

В глобален мащаб международните пазари също се характеризират с отлив на желаещите да търгуват и фокус по-скоро върху стоките - едва ли тази тенденция ще се обърне през настоящата седмица. Високите цени на енергийните ресурси заплашват пряко или косвено повечето сектори от икономиката. Очакванията за висока инфлация и възможна рецесия карат инвеститорите да бъдат по-консервативно настроени от обикновено.

Тамара Бечева, анализатор, Елана Трейдинг

Настроенията през следващата седмица едва ли ще се различават от това, което видяхме през изминалите няколко седмици. Не очаквам особено активизиране на търговията, въпреки края на тримесечието и предстоящото публикуване на отчетите към края на месеца.

Спредът на акциите поддържа волатилността на пазара и е малко вероятно да станем свидетели на съществено движение на цените в краткосрочен период. Ситуацията в чужбина остава притеснителна и е един от основните фактори за слабостта на борсата у нас.

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения отразяват личната позиция на авторите. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg