Брокери: На борсата ще цари умереният оптимизъм

1540
Брокери: На борсата ще цари умереният оптимизъм

Както всяка седмица, така и през тази, попитахме трима пазарни участници за очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дни. Ето и техните мнения:

Александър Николов, главен брокер, СИБанк

Очаквам пазарът през настоящата седмица да продължи да се движи от премерен оптимизъм с моментни негативни нотки. След като е ясно, че големите потенциални продавачи почти приключиха с разпродажбите, сега въпросът е кога същите ще се върнат като купувачи.

Именно това е елементът, който ще обърне трайно пазара нагоре, като очакванията са това да не бъде толкова далеч във времето. Очаквам и засилване в активността на българските пенсионни и взаимни фондове, които също изчакват по-ясни позитивни сигнали.

Гено Тонев, инвестиционен консултант, ДФ Юг Маркет Максимум

Очакванията ми за борсовата търговия през седмицата са в умерено-позитивния спектър. Официалните индекси едва ли ще отчетат особени печалби за петте дни, но смятам, че това е нормално, с оглед предпазливостта на инвеститорите след близо четири месеца на почти непрекъснат спад.

С интерес ще следя търговията с акции на Енемона и Петрол, които бяха сред най-атрактивните компании през последната седмица. Цените им бележеха нови и нови върхове, докато останалата част от пазара отчиташе колебливи движения в тесни граници.

Докога ще продължи подобна липса на корелация и на какво се дължи тя, ще разберем скоро. Борсовият дебют на Торготерм също ще бъде сред интересните събития, доколкото вторичните публични предлагания, по принцип, не вълнуват особено инвеститорите, ако премията за тях не е достатъчно голяма.

Красимир Атанасов, портфолио мениджър, Елана Трейдинг

Не очаквам много активна търговия през тази седмица – нито по отношение на оборотите, нито по отношение на движението на цените. Движението на индексите ще е в тесни граници, без определена посока.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg