Брокери: Не се очакват позитивни изненади

1360
Брокери: Не се очакват позитивни изненади

Какво да очакваме на Българска фондова борса през тази седмица? С този въпрос екипът на Profit.bg се обърна към трима пазарни участника. Ето и техните коментари:

Иван Бачовски, портфолио мениджър, МКБ Юнионбанк

През изминалата седмица SOFIX достигна ново двегодишно дъно, като търговията бе движена от предимно ниски обеми и няколко избрани емисии, като ПИБ и Доверие Обединен Холдинг.

След истерията около Lehman Brothers, оценките на пораженията от ураганите в Мексиканския залив и тъмночервената серия на борсите от Азия, очакванията ни за предстоящата седмица на борсовия пазар у нас няма как да бъдат оптимистични.

Настоящият низходящ тренд на родните индекси ще се задълбочи и по всяка вероятност ще бъдем свидетели на стойности, невиждани от повече от 2 години и половина.

Дългоочакваното интервениране на пазара от големи чужди и наши играчи няма да се състои, поне до успокояване на ситуацията в САЩ, както и при преминаване на опасенията за навлизане в рецесия на редица големи европейски икономики.

Доста спекуланти ще изчакат и въвеждането за търговия на новите акции от увеличението на капитала на Холдинг Пътища, което неминуемо ще рефлектира негативно върху бенчмарк индексите на нашата борса, за да се включат от още по-ниски нива.

Търговията през настоящата седмица отново ще бъде белязана от ниски обеми и прехвърляне на единични пакети по някои от по-ликвидните позиции.

Траян Кършутски, изпълнителен директор, ИП Фина – С

Сантиментът е силно негативен. Наблюдаваме период на изключително ниски обеми, което произтича от факта, че липсват купувачите.

Никой не желае да рискува. Ако спадът продължи, институционални инвеститори (пенсионни фондове) биха могли да се активизират с покупките. Но за да се случи това, е необходимо време, през което спадът на пазара да се задържи.

Случващото се на капиталовия пазар в България не е нещо необичайно и изключение от състоянието на регионалните и други пазари. Мисля, че когато обемите трайно се повишат, едва тогава ще започнем да формираме дъно.

Иван Овчаров, ръководител отдел Търговия с акции, Елана Трейдинг

Не очаквам настоящата седмица да донесе позитивни изненади за инвеститорите, като имаме предвид сътресенията на световните финансови пазари през последните дни.

Акциите на ПИБ бяха от малкото, които не последваха низходящия тренд на индексите, като видяхме и доста сериозни обеми на търговия по позицията.

Очаквам тя да остане на фокус в следващите дни поради подновените спекулации за продажба на банката.

Интерес ще представлява и Билборд поради старта на търговията с новите акции в сряда.

Материалът е с информационен характер. Изразените мнения отразяват личната позиция на автора и не са препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...