Брокери: Ниска активност в сезона на отпуските

1106
Брокери: Ниска активност в сезона на отпуските

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници. Ето и техните коментари на традиционния въпрос - Какво ни очаква на Българска фондова борса през следващите пет дни?

Иво Толев, инвестиционен консултант

В активния вече сезон на отпуските очаквам вяла търговия в сегашния рейндж с малки обеми. Новата платформа също допринася за ниската активност, но основният фактор е изчакването на инвеститорите за по-ясни сигнали накъде ще е трендът през принципно по-слабите летни месеци.

При тези обстоятелства допускам и леко понижение на индексите през тази седмица. Конкретно за днес (понеделник - б.а.), фокусът ще е насочен към общите събрания на редица публични дружества и това на БФБ. С оглед предложенията от БАЛИП, ОСА на БФБ ще е интересно, но според мен и предрешено.

Стефан Ангелов, брокер Варчев Финанс

С оглед нестабилната обстановка на международните капиталови пазари, продиктувана от рекордните стойности на петрола и засилващия се риск от продължаване на мечите настроения на пазарите, ме карат да бъда песимист за развитието им през следващите работни дни.

Ситуацията е доста динамична и трудна за прогнозиране, но мисля, че родните индекси ще се движат около сегашните си нива, като по-вероятно е да има леко движение надолу, отколкото позитивни сигнали, ако цените на петрола се задържат на тези нива.

Очакванията ми са акциите да се движат при висока волативност и ниска ликвидност. Поради приключването на месеца, в понеделник може би ще имаме търсене на пазарни нива в края на сесията, но това движение ще бъде лъжливо, увеличавайки допълнително волативноста на пазара.

Ангел Диков, ръководител отдел "Анализи и пазари", УД Сомони Асет Мениджмънт АД

Изминалата седмица завърши негативно за индексите на БФБ, като за кратко в петъчната сесия SOFIX дори слеза до едногодишното дъно от 09.05 на 1119 пункта, след което купувачите се активизираха и това доведе до затваряне на значително по-високо ниво – 1141 пункта. Все още не е ясно дали това беше двойно дъно или просто първи неуспешен опит за преодоляване. Три групи фактори ще оказват влияние за посоката на движение на индексите през започващата седмица, като само положителни новини от първите две групи биха създали предпоставката за прекратяване на негативния тренд на БФБ.

Продължаващата серия от лоши новини на международните пазари, повсеместният спад на борсовите индекси и новите рекордни цени на петрола оказват значителен натиск върху борсовите пазари от цял свят, като нашият не може да направи изключение.

В следващите седмици се очаква и развитието на проблема с блокираните средства от фондовете на ЕС, както и цялостният мониторингов доклад на ЕК за България, като нови негативни сигнали, касаещи двете очаквани събития, може да доведат до сериозни въпросителни относно желанието за инвестиции в българската икономика като цяло и в частност на капиталовия ни пазар. Брокерите и част от Cobos-клиентите вече започнаха да свикват с XETRA, като нова платформа чрез която ще работи вече БФБ, но редицата ограничения спрямо RTS и значително по-сложните правила за провеждане на търговските сесии, както и често провеждащите се аукциони, доведоха до понижаване на търгуваните обеми и въздържане от активност.

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения отразяват личната позиция на авторите. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg