Брокери: Ниски обеми и търговия в тесни граници

1001
Брокери: Ниски обеми и търговия в тесни граници

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса. Ето и техните мнения:

Северин Въртигов, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Очаква ни седмица, бедна на корпоративни събития. Интерес може да предизвика аукционът за неизползваните права на Доверие обединен холдинг АД, който ще се проведе във вторник. Не смятам, че резкият спад на световните пазари от петък ще се отрази на движението на родните индекси, а по-скоро отново ще станем свидетели на ниски обеми и запазване на нивата от изминалата седмица.

Иво Петров, брокер, АБВ Инвестиции

През следващите няколко месеца очаквам търговия в тесни граници, при която цените нито да се качват особено, нито да спадат драстично. След събитията от януари, много инвеститори понесоха „солени” загуби и за дълго излязоха от пазара, други изчакват по-добри времена за продажби и стоят с блокиран ресурс.

Купувачите значително повишиха изискваната норма на възвращаемост. Оценяването на резултатите на публичните компании стана по-детайлно и задълбочено. Смятам, че все още преобладава страхът от загуба и тенденцията цените да се влияят само от отрицателни новини, ще се запази още известно време.

За развитието на пазара съм умерен оптимист. Очаквам плавно покачване на индексите, в интервала 3–5% спрямо сегашните нива, стабилизиране на дневните колебания, както и постепенно покачване на оборотите. С оглед на резултатите от последните първични публични предлагания се предполага, че предстоящите трябва да са с по-голяма отстъпка за инвеститорите, както и с добре преценен обем, за да имат смисъл и за двете страни.

Предстоящото въвеждане на Xetra очаквам да промени доста от навиците за търговия и като цяло да има положително въздействие за пазара в по-дългосрочен план.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, КД Секюритис

Следващата седмица очаквам силно волатилен пазар със сравнително ниска ликвидност. Липсват съществени корпоративни новини, които биха могли да повлияят. Чуждестранните пазари отново ще бъдат във фокуса на вниманието на повечето инвеститори.

Материалът е с информационен и прогнозен характер, като не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg