Брокери: Ниските обороти се запазват

1159
Брокери: Ниските обороти се запазват

Както всяка седмица, така и през тази екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници. Ето и техните коментари на традиционния въпрос - Какво ни очаква на Българска фондова борса през следващите пет дена?

Тамара Бечева, анализатор, Елана Трейдинг

С появата на XETRA ентусиазмът на инвеститорите се охлади напълно и едва ли може да очакваме някакво сериозно раздвижване на търговията през седмицата.

Спекулантите вече нямат възможност да следят поведението на посредниците и това вероятно ще ограничи активността им в краткосрочен период.

Първичното публично предлагане на Железопътна инфраструктура – ХД ще привлече вниманието на пазара. Предишните IPO-та предизвикваха раздвижване на търговията с цел осигуряване на необходимите средства, но тогава пазарната конюнктура беше по-различна.

Петър Василев, портфолио мениджър, Алфа Асет Мениджмънт

През изминалата седмица повечето брокери и инвеститори се адаптираха към новите правила и условия на XETRA, поради което активността бе слаба, a обемите - ниски. Очаквам сравнително вялата търговия да продължи и през тази седмица, като наблюдателите отново ще са повече от търгуващите.

Освен новата система, спирачка пред по-активната търговия ще е и липсата на ясна посока накъде ще се развива пазара през следващите месеци. Все повече участници на пазара се обединяват около мнението, че евентуално по-сериозно раздвижване ще има чак на есен.

Що се отнася до стартиращото през тази седмица IPO на Железопътна инфраструктура – Холдингово Дружество, според мен обявените ценови нива го правят доста по-неатрактивно от повечето търгувани вече на борсата компании.

Но както знаем от досегашната практика, като чуят инфраструктура, много инвеститори реагират емоционално и въобще не гледат цифрите, така че може и да сме свидетели дори на презаписване.

Северин Въртигов, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Освен предстоящите общи събрания на акционерите, през настоящата седмица ще станем свидетели на първичното публично предлагане на акции на ЖП Инфраструктура.

Смятам, че ако емисията се пласира успешно дори и при минимална цена, това ще се отрази положително на движението на цените на публичните инфраструктурни компании.

Като цяло очаквам ниски обороти и движение в рейндж +/- 2% от петъчните цени. По-сериозно раздвижване на индексите можем да очакваме най-рано след публикуване на шестмесечните отчети и доклада на ЕК през юли.

 

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения отразяват личната позиция на авторите. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg