Брокери: Няма причини за рязка промяна на БФБ

2102
Брокери: Няма причини за рязка промяна на БФБ

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на пазарните участници, относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето и техните коментари:

Красимир Бацинов, брокер, Фико Инвест

През седмицата очаквам по-високи обороти на Българска фондова борса спрямо предходните пет търговски дни. Вероятно е да има повишена активност при търговията на холдинговите дружества, които публикуваха консолидираните си финансови отчети за 2007 г.

С внимание ще се следят и настроенията на международните капиталови пазари и цените на суровините и мисля, че върху индексите по-силно отражение могат да имат отрицателните настроения, отколкото положителните. Смятам, че ниските обеми и слабите движения на индексите ще се запазят.

Борислав Ников, член на Съвета на директорите, Статус Инвест

Последните две седмици отбелязват, макар и слабо, положително движение на цените на акциите. Това обаче не бе достатъчно за борсовите индекси да счупят границите, формирани през предходния месец.

В момента липсват толкова силни фактори, които да въздействат на пазара, така че да изместят търговията над или под познатите нива. Това се отразява на борсовата активност, като станахме свидетели на едни от най-ниските дневни обороти в последните месеци.

Вероятно тази ситуация ще продължи и през настоящата седмица, след като добрите (макар и не неочаквани) консолидирани отчети не бяха достатъчни за по-съществено покачване. На по-ниските нива търсенето (включително от институционални инвеститори) се засилва, което оказва известна подкрепа на цените.

Трябва да се отбележи, че международната ситуация е по-скоро негативна след по-лошите от очакваното макроикономически данни от САЩ, които в петък доведоха до силен спад на пазарите там и увеличиха вероятността за рецесия в най-голямата световна икономика.

Явор Спасов, брокер, МКБ Юнионбанк

Засега не виждам причина за рязка промяна на настроенията на БФБ през тази седмица. Котировките на голяма част от търгуваните компании продължават да са на атрактивни нива, но и страхът от нови разпродажби все още е сред основните причини за пасивността на купувачите.

Чуждите инвеститори, които първи реагираха на събитията в САЩ, вероятно и първи ще активизират покупките, което остава въпрос на време.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс

След като през предходната седмица изтече срокът за представяне на консолидираните отчети, през настоящата корпоративните събития ще са много по-малко.

Дори добрите отчети на някои компании не успяха да повлияят значително на техните цени. Това затвърждава тенденцията от последните седмици пазарът да не реагира на новините.

През настоящата седмица очаквам липса на значителни движения, в която и да е посока, както за индексите така и за повечето акции. По-значителни движения може да предизвика голям спад или ръст на международните пазари, какъвто бе забелязан в петък на американския и вчера на азиатските пазари.

Все пак, в последните седмици, след изтеглянето на много чуждестранни инвеститори от българската борса, се забелязва намаляване на корелацията на българския пазар с чуждите.

Материалът е с информационен и прогнозен характер, като не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg