Брокери: Отегчението на пазара се запазва

1324
Брокери: Отегчението на пазара се запазва

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg попита трима пазарни участници за очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дни. Ето и техните мнения:

Ваня Борисова, изпълнителен директор, БГ ПроИнвест АД

Настоящата ситуация на българския капиталов пазар изглежда логична, на фона на случващото се на глобалните регулирани финансови пазари и прогнозите за световна рецесия, особено при толкова силното желание на участниците на пазара да намерят лесно обяснение.

На този етап те не са склонни да приемат, че има и други фактори, макар добре да знаят, че на пазара винаги влияят много и различни фактори. У тях се е настанила негативна, или в по-добрия случай, неутрална емоционална нагласа, което прави пазара според мен силно психологически.

От друга страна, в момента наблюдаваме това , че макар и да няма навалица от купувачи на капиталовия пазар, то няма и продавачи – паникьори.

Психологическите нагласи обаче, както е известно, са устойчив конструкт и бавно се променят – те трябва да се изживеят, както и причините за състоянието и самото статукво на пазара да започнат да се възприемат осмислено и адекватно.

С оглед на това през следващия едноседмичен период не очаквам разтърсващи събития с дългосрочно отражение върху пазарните процеси. Отегчението на участниците едва ли ще си отиде и през настъпващата седмица. Възможно е отделни участници да тестват оптимистичните тенденции в нагласите, но както самите нагласи, така и обръщането на тренда, според мен, ще се отложат за по-късен етап.

Теодора Гогова, брокер, Балканска Инвестиционна Компания АД


Относителното спокойствие, с което се характеризира пазарът през последните две седмици, считам, че ще се запази и през настоящата. Това ще се дължи до голяма степен на противоречиви новини, които идват за американската икономика, което принуждава институционалните и чуждестранните инвеститори да се въздържат от покупки.

Едва ли и планираното IPO на Спарки Русе би довело до раздвижване на пазара, както сме виждали да става в други случаи. В средносрочен план определящи за поведението на инвеститорите ще бъдат консолидираните отчети на публичните дружества.

Стефан Ангелов, брокер, Варчев Финанс АД

Мисля, че лошите новини за състоянието на американската икономика, отразили се зле на международните капиталови пазари, и повишаване на напрежението на Балканите, ще намерят отражение и у нас в началото на седмицата. Очаквам понижение на индексите в първите дни от седмицата, след което стабилизиране на пазара.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg