Брокери: Пазарът ни се намира до ключови нива

1320
Брокери: Пазарът ни се намира до ключови нива

Какво ни очаква на Българска фондова борса през тази седмица? С този въпрос се обърнахме отново към трима пазарни участници. Ето и техните мнения:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

През настоящата седмица не очаквам особена промяна в поведението на инвеститорите. Най-вероятно търговията ще продължи да бъде силно волатилна, водена основно от новини около консолидираните финансови отчети.

Част от тях се оказаха не толкова добри, колкото се очакваше, въпреки сравнително консервативните прогнози на анализаторите. В същото време обаче, пазарът ни се намира близо до ключови нива и всяко отдалечаване от тях, в която и да е посока, ще предопредели в голяма степен търговията през летните месеци.

Те от своя страна са традиционно бедни на новини, като изключим очаквания доклад за напредъка на България в справянето с хронични проблеми.

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

И през тази седмица, по всяка вероятност, ще станем свидетели на колебливо движение на борсовите индекси.

Инвеститорите все още действат доста неуверено и нервно, поради което не очаквам формиране на ясна тенденция.

Вниманието на пазарните участници ще бъде насочено предимно към останалата част от консолидираните отчети, като новините от световните пазари ще останат на втора позиция.

Никола Цокев, брокер, EFG Securities Bulgaria

Съдейки по увеличените обеми на търговия и позитивния тон на големите международни пазари, очаквам възходящата тенденция на българската борса да продължи и през тази седмица.

Нарастващите обороти и активността на големи инвестиционни посредници показват, че някои български и чуждестранни институционални инвеститори, както и други едри играчи, са от страната на купувачите и влагат сериозни суми на пазара.

Напълно е възможно обаче официалният индекс SOFIX да отчете спад през първия ден от седмицата, тъй като рязко поскъпналите в петък акции на БАКБ, Индустриален холдинг България, Монбат и Софарма може да не удържат нивата, постигнати чрез активното им изкупуване в края на търговската сесия на 30-ти май.

За сметка на това, очаквам повишението при разширения индикатор BG TR30 да започне още в понеделник. Влияние върху движението на отделните позиции ще имат и някои от консолидираните финансови отчети, които са публикувани след края на търговската сесия в петък или предстои да бъдат публикувани.

Изказаните мнения и прогнози имат аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg