Брокери: Пазарът ще продължава да страда от предстоящите IPO-та

788
Брокери: Пазарът ще продължава да страда от предстоящите IPO-та

От днес до 18 май инвеститорите ще имат възможност да подадат заявки за участие в първичното публично предлагане на Първа инвестиционна банка. На 10-и май пък ще се проведе аукцион за 1 млн. акции от първоначалното публично предлагане на Корпоративна търговска банка. С оглед предстоящите два аукциона се допитахме до трима от участниците на пазара за техните мнения.

Красимир Атанасов, Елана Трейдинг

„Пазарът и през следващата седмица ще продължи да страда от новите IPO-та,
като обемите на търговия ще бъдат ниски и цените ще продължат плавно надолу.
На тази тенденция ще бъде сложен край след 18 май, когато ще приключи
предлагането на Първа Инвестиционна Банка и интересът ще се върне като останалите свободни средства се насочат именно към по-атрактивните компании.

Седмицата не предлага особени изненади, като в полезрението ще останат общите събрания на дружества и техният дневен ред, който може да загатва относно намеренията им.”

Константин Абрашев, БенчМарк Асет Мениджмънт

„По мое мнение през тази седмица пазарът да остане динамичен. Причината е
преструктуриране на портфейли във връзка с предстоящите плащания за акции от
IPO - тата.

Голяма част от компаниите вече публикуваха неконсолидираните си отчети, така че някаква голяма изненада, която да повлияе на общото настроение на пазара от тази посока, не очаквам".

Владислав Панев, Статус капитал

”Очаквам пазарът да върви надолу още известно време, като причините са ИПО-тата на Корпоративна банка и Първа Инвестиционна Банка, които ще изтеглят ресурс, и прекомерното поскъпване на акциите до януари.

Тримесечните отчети също не ни изненадаха с положителни новини, а сделката за БТК удари позицията, въпреки че цената не беше изненадваща. Фактът, че дружества като БТК и ДЗИ се продават под цените на борсата трябва да подейства отрезвяващо и да даде представа на инвеститорите за реалните цени на компаниите у нас.

Бъдещите намерения за увеличения на капитала на редица дружества - Еврохолд, Евроинс, Химимпорт, ЦКБ, Българска роза Севтополис, няколко АДСИЦ, както и ИПО-то на Инвестбанк и няколко по-малки компании също показват, че мениджърите са повече от доволни от високите стойности на пазара в момента".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...