Брокери: Пазарът ще започне да се възстановява бавно

1456
Брокери: Пазарът ще започне да се възстановява бавно

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg се допита до трима пазарни участници с въпроса „Какви ще са настроенията на БФБ през следващите пет дни?“ Ето и техните коментари:

Веселин Моров, брокер, Наба Инвестмънтс

Оптимизмът, който завладя пазара в началото на май, е показателен за липсата на фундамент в настоящия момент - в търсене на нови дъна на индексите и реализирането на краткосрочен интензивен положителен тренд.

Очаквам тенденцията да се запази и през настъпващата седмица, като водещи ще бъдат очакванията за добри данни от консолидираните отчети на холдинговите дружества.

Въпреки това трябва да отбележим, че сме все още далеч от положителна промяна в средносрочните настроения на пазарните участници. Ставаме свидетели по-скоро на спекулативна търговия при сравнително ниски обеми спрямо малко на брой покупки в обеми, които предполагат стратегически дългосрочен инвестиционен хоризонт.

Николай Витлеемов, брокер, „Варчев Финанс“

След като станахме свидетели на първите седмични повишения на борсовите индекси между 5 – 5.5% и увеличение на среднодневните обеми през изминалата седмица, през тази можем да очакваме затвърждаване на текущите нива и първи опити за по-голям ръст.

По повечето от позициите се забелязва все по-често позитивизъм. Това доведе до увеличение на общата пазарна капитализация, достигнала в края на предходната седмица 23.71 млрд. лв.

През тази седмица инфрастуктурните компании може би отново ще останат в полезрението на инвеститорите. Една положителна новина за изграждането на магистрала „Тракия” от български компании може да провокира и нови повишения, след като през миналата седмица компаниите от сектора отчетоха ръст от около 20%.

С интерес можем да следим Химимпорт, след като през изминалата седмица отбеляза ръст от 4.54%.

Огнян Дечев, изпълнителен директор, „Популярна каса - 95“

По всяка вероятност през предстоящата седмица ще продължи бавното възстановяване на пазара. Сегашните нива на БФБ се равняват на тези от преди година и половина - две и очевидно са много изгодни за покупка.

Инфраструктурните проекти и добрите резултати на много от дружествата ще подкрепят нарастването на борсата, но всичко това ще става бавно и с периоди на консолидация.

В средносрочен и дългосрочен план съм оптимист за развитието на пазара, още повече, че се забелязват и признаци за възстановяване на световните капиталови пазари след преживяната криза.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg