Брокери: Пазарите остават нестабилни, а най-рисковите избягвани

749
Брокери: Пазарите остават нестабилни, а най-рисковите избягвани

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници, относно настроенията на Българска фондова борса в предстоящата седмица. Ето и техните мнения:

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

Ликвидните проблеми на големите финансови институции бяха в центъра на вниманието на международните пазари в последните седмици. Очаквам и през текущата седмица търговията на БФБ да се влияе основно от външни фактори.

Приетият план на федералното правителство на САЩ за изкупуване на неликвидни книжа на стойност 700 млрд. долара се очаква да повлияе сериозно на ликвидността, но ефектите от него няма да се видят веднага.

След възникналите проблеми в САЩ - фалита на Lehman Brothers, заема на AIG, проблемите се пренесоха и в Европа - спасяването на Bradford&Bradley и Hypo Real Estate и национализацията на Fortis.

Това показва, че проблемите не са само в американската икономика, а вече се простират и в целия свят. В тези условия пазарите на ценни книжа бележат нови дъна, като при всички водещи пазари се затвърждава низходящият тренд.

На българския пазар отбелязохме нови най-ниски стойности, които го върнаха в средата на 2005 г. Наличието на големи сделки обаче показва, че тези нива са атрактивни за инвеститорите, които разполагат със собствен финансов ресурс и не са засегнати от увеличената цена на кредита.

Кирил Гарчев, главен дилър, Булброкърс

Едва ли предстоящата седмица ще ни зарадва с позитивни новини от пазара, където темата остава да бъде продажби с цел избягване на по-нататъшни загуби и нуждата от ликвидност при институционалните инвеститори.

Картината остава негативна и цените на българските акции поевтиняват, в синхрон с почти всички пазари по света, където кризата на доверие е в най-критичната си фаза. Въпреки че в петък Конгресът на САЩ одобри програмата за изкупуване на рискови активи, а европейските лидери проведоха среща за изготвяне на собствена алтернатива, индексите затвориха на червено след силни продажби.

Това ясно говори, че възстановяването на инвеститорското доверие ще бъде изключително труден и бавен процес. Рискът от така наречения “credit crunch” да се задълбочи и да повлече реалната икономика е ключов за решаване в настоящия момент.

Това, което всички очакваха - програмата за 700 млрд. долара, е вече факт. Но макар стъпка в правилна посока (въпреки многото й недостатъци), тя няма да бъде достатъчна за решаване на дългосрочните фундаментални проблеми.

Времето за оптимизъм все още не е дошло, възстановяването на доверието в системата, “размразяването” на паричните пазари и едва тогава на икономиката е въпрос на следващите няколко тримесечия. До тогава пазарите ще бъдат нестабилни, а най-рисковите от тях - избягвани от инвеститорите.

Тодор Русанов, финансов анализатор, КМ Инвест

След изминалата тежка за фондовите борси седмица днес сме в началото на поредната, изпълнена с неизвестност, петдневка. Американският финансов пожар се разпростира все по-силно на Стария континент, а решението на Конгреса в САЩ да приеме спасителния план за 700 млрд. долара изглежда, че засега не успява да успокои инвеститорите.

Днес азиатските пазари се оцветиха ярко в червено - тенденция, която очаквам да започне да отшумява към средата на седмицата и пазарите да навлязат в консолидация. Волатилността и резките изменения в цените ще са водещи при търговията тази седмица.

За Българска фондова борса прогнозите ми също са по-скоро негативни, като все пак не мисля, че основните индекси ще паднат с двуцифрени стойности, както през изминалата седмица.

Факт е, че все още не откриваме по-ясно дъно и това ще продължи, поне докато на Wall Street нещата не започнат да се възстановяват по-бързо.

Материалът е с информационен характер! Изразените мнения отразяват личната позиция на автора. Написаното не представлява предложение за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg