Брокери : Събитие на седмицата е аукционът за 15% от Еврохолд България

740
Брокери : Събитие на седмицата е аукционът за 15% от Еврохолд България

Както всяка седмица, така и тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима от участниците на пазара. Този път се обърнахме към женската половина.

Надя Петрова, анализатор в УД ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

„Липсата на по-съществени новини и събития, които да дадат тон на пазара през следващата седмица, както и изчерпването на ефекта от промяната на структурата на борсовите индекси и публикуването на консолидираните отчети най-вероятно ще накара инвеститорите да следят с още по-голям интерес представянето на международните пазари, като продължаваща корекция може да окаже задържащ ефект и върху покупките на български акции.”

„Както видяхме през изминалата седмица, реакцията на БФБ-София към спада на световните борси не беше толкова силна, колкото при останалите възникващи пазари, а дори напук SOFIX завърши седмицата на положителна територия. Въпреки това силно прекупените през последните месеци български акции се нуждаят от глътка въздух, а фундаментът на много компании не дава основания за покупка. Възможно е да видим известно прибиране на печалби, особено при най-силно поскъпналите позиции.”

„Акцентът на следващата седмица ще е аукционът за 7.5 млн. акции на Еврохолд България АД в сряда. Инвеститорите ще имат право да подават само лимитирани поръчки, като е определена минимална цена от 3 лв. за акция. Това е и последната седмица за търговия с правата от увеличението на капитала на Синергон холдинг.”

Елена Николова, брокер, СТС Финанс АД

„През настоящата седмица очаквам емоциите покрай публикуването на консолидираните отчети да затихнат и търговията да остане сравнително спокойна.”

Сред по-съществените събития за седмицата са спирането на търговията за 3 дни с акциите на 26 дружества, между които и тези на Химко АД. В сряда – 07.03.2007, инвеститорския интерес отново ще бъде насочен към втория аукцион на Еврохолд България АД за продажбата на още 15 % от капитала на дружеството. Освобождаването на средства за участие в аукциона е възможно да доведе до известен спад в цените в началото на седмицата.

Интерес ще представлява и международната конференция в Лондон, на която ще бъдат представени някои от активно търгуваните на БФБ български компании – Еврохолд България АД, Евроинс АД, Монбат АД и ЦКБ.

Нели Петрова, брокер, КД Секюритис

„Предстоящите аукциони и текущите процедури по увеличение на капитала са събитията, които очаквам да окажат влияние върху търговията на БФБ - София през следващата седмица. Интересът към новите публични компании е очаквано силен, което кара инвеститорите да държат свободните си парични средства в кеш, очаквайки скоро и някое IPO.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg