Брокери: Седмицата ще е показателна за бъдещата посока на тренда

1413
Брокери: Седмицата ще е показателна за бъдещата посока на тренда

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мненията на четирима пазарни участници за очакваните от тях настроения на Българска фондова борса за следващите пет дни. Ето и техните мнения:

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

През настоящата седмица настроенията на инвеститори и спекуланти отново ще се влияят до голяма степен от обстановката на световните пазари. При положение че позитивните новини там преобладават, борсовите участници ще обърнат поглед и към случващото се у нас.

Смятам, че публикуваните неодитирани годишни отчети потвърдиха в голяма степен положителните очаквания за резултатите от дейността на дружествата. През следващите няколко дни очаквам постепенно, макар и плахо възвръщане на оптимизма и на нашия пазар.

Иво Толев, инвестиционен консултант, Синергон Асет Мениджмънт

Очаквам активизиране на търговията, повишено търсене и обороти, но не и резки движения на индексите нагоре. Обикновено „качването” е по стълбите, а „слизането” е с асансьора, не само на БФБ. Корекцията приключи.

Дали обаче е настъпил така желаният баланс, пазарът сам ще ни покаже през следващите дни. Цените на повечето компании се задържаха достатъчно време в ниското, поради изчакване на по-ясни сигнали и ориентири от инвеститорите.

Въпреки положителните нагласи, предпазливостта и дисциплината все още трябва да бъдат водещи при вземане на решения не само през идните дни. Седмицата ще е ключова и показателна като цяло за бъдещата посока на тренда в България.

Не се очакват значими корпоративни събития и/или новини, които да насочат пазара в определена посока. Изключение прави новината за структуриране на нов сертификат “open end” върху SOFIX, от страна на Уникредит Булбанк, който ще се търгува на Варшавската борса.

В лицето на офертата от страна на Microsoft към Yahoo, довела до повишаване на основните индекси в щатите и навсякъде по света, още днес ще разберем дали корелацията между БФБ и световните борси е висока.

Явор Спасов, брокер, МКБ Юнионбанк

Цените на голяма част от дружествата, търгувани на БФБ, вече са доста атрактивни, което потвърдиха публикуваните отчети за последното тримесечие на годината. Смятам, че негативното движение е към своя край, имайки предвид и факта, че капитализацията на БФБ вече отчете сътресенията на големите фондови пазари.

В близко бъдеще ентусиазмът отново ще преобладава в настроенията на инвеститорите, като не изключвам и повишение на индексите на седмична база.

Веселин Моров, брокер, Наба инвест

През настоящата седмица очаквам запазване на относителната нестабилност на БФБ, като силната зависимост от настроенията на международните капиталови пазари ще се запази при бедна на корпоративни събития седмица. Публикуваните през изминалата седмица предварителни годишни отчети не успяха да генерират позитивизъм, въпреки че данните в тях бяха очаквани и показаха запазване на положителната тенденция на развитие на голяма част от компаниите.

Процесът на възстановяване на доверието на инвеститорите в активно развиващия се български пазар ще отнеме време в средносрочна перспектива от 3 до 6 месеца и ще спомогне за преодоляване на негативите от евентуално рязко повишение на цените на компаниите, което би създало предпоставки за нов период на нестабилност.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg