Брокери: Ще преобладават положителните нагласи

1362
Брокери: Ще преобладават положителните нагласи

Както всяка седмица, така и през тази, потърсихме мнението на трима пазарни участници относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса. Ето и техните коментари:

Стефан Ангелов, брокер, Варчев Финанс АД

Значителните повишения на водещите международни фондови пазари през последния ден от изминалата седмица ще се отразят и у нас в началото на тази седмица. Очаквам повечето участници на пазара да преминат от стратегия продажби в задържане и ако имаме потвърждение на възходящите движения навън, позитивните нагласи да се разпространят и на нашия фондов пазар.

Все още голямата волативност, несигурната обстановка и високият риск на пазарите въздържа голяма част от инвеститорите за попълване на портфейлите си. Като допълнителен фактор за изчакване може да се спомене и стартирането на късите продажби у нас, които допълнително ще задържат участниците от покупки.

Вече може да кажем, че имаме сигнали за промяна на фундамента или по точно понижението на цените на петрола и повишение на стойността на долара, които несъмнено ще повишат очакванията за по-големи корпоративни печалби.

От друга страна, фондовите пазари все повече започват да поглъщат добрите новини, а да пропускат негативните, което ме кара да бъда оптимист за движенията на индексите през тази седмица в положителната равнина.

Огнян Дечев, изпълнителен директор, Популярна каса – 95 АД

По всяка вероятност през предстоящата седмица ще наблюдаваме ниско ликвидна търговия и обороти в ниски обеми. За консолидираните отчети още е рано, а излезлите отчети за шестмесечието не поднесоха кой знае какви положителни изненади.

Прави впечатление продължаващото теглене на ресурс от взаимните фондове, което подсказва, че са възможни нови разпродажби по някои от позициите. Очертава се мнението, че оживление може би ще има през есента, след излизане на отчетите за деветмесечието.

Тихомир Каунджиев, финансов аналитик, Бета Корп АД

Моите очаквания за настоящата седмица са за преобладаващо позитивно настроение сред инвеститорите на БФБ.

Основание за това предвиждане дават сигналите за възстановяване на западноевропейските финансови пазари. Не очаквам размерът на дневните обороти да надвиши средния такъв за изминалите няколко седмици.

Седмицата ще бъде лишена от значими корпоративни събития, което предполага, че по-сериозни раздвижвания могат да се наблюдават единствено при позиции, за които са налице спекулативните очаквания, свързани с консолидираните финансови отчети. Те предстоят да бъдат публикувани до края на месеца.

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения отразяват личната позиция на автора. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg