Брокери: Търговията ще е вяла

1222
Брокери: Търговията ще е вяла

Въпреки че тази седмица е само от два работни дни, не бива да забравяме, че се намираме в края на месеца. Да не забравяме, че изтича и законовият срок за публикуване на тримесечните отчети на публичните компании. От Profit.bg се обърнахме към трима пазарни експерти с въпроса какво да очакваме през тези два дни. Ето и техните мнения:

Ивайло Стоянов, анализатор, ФГ Капман

През предстоящата седмица, поради факта, че работните дни са само два, очаквам вяла търговия. Въпреки това мисля, че тенденцията за по-активна търговия при някои от най-ликвидните позиции в края на месеца ще се запази.

Отчетите, които предстоят да излязат, е възможно да окажат въздействие върху пазара, като посоката на движение на индексите ще остане в граници, близки до текущите.

Ангел Диков, ръководител отдел „Анализи и прогнози“, Сомони Асет Мениджмънт

През изминалата седмица търговията на БФБ премина разнопосочно, като се редуваха сесии с незначителни повишения или понижения, без да се очертае ясна посока на движение. Изтъргуваните обеми остават много ниски, като се изключат единичните изкупувания и прехвърляния по позиции като Петрол и Зърнени Храни България.

Първи сигнали за евентуално излизане от летаргията под влияние на излизащите отчети за първото тримесечие на 2008 г. дадоха Каолин и Неохим. Акциите на първото дружество бяха подложени на масирана разпродажба след разочаровалия инвеститорите отчет, докато тези на торовия завод отбелязоха ръст от 30% след изнесените изненадващо добри данни.

Сравнително добрите отчети на ПИБ, М+С Хидравлик и Фазерлес също спомогнаха акциите на трите дружества да се оттласнат от достигнатите по-рано през месеца дъна. Следващата седмица ще е от само 2 работни дни, но пък се очаква огромна вълна от отчети, които могат да доведат и до по-съществено раздвижване на пазара.

Ситуацията на международните пазари за момента се стабилизира и те поеха стабилно нагоре, което би трябвало също да допринесе за дългоочакваното съживяване и на нашия фондов пазар. Засега чуждестранните инвеститори се страхуват да се завърнат на рисковите пазари (за какъвто се приема и българският).

Но при продължаващо възстановяване на водещите световни индекси и добри корпоративни и политически новини от България може да наблюдаваме и постепенно завръщане на чуждестранните играчи към българския пазар, още повече предвид атрактивните нива на акциите и все още добрата макроикономическа обстановка в ЦИЕ.

С огромно внимание ще се очакват предстоящите струтурни и персонални промени в министерствата, както и за последваща „зелена светлина” за усвояване на временно замразените средства от фондовете на ЕС.

Иво Толев, изпълнителен директор, Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД (в процес на регистрация)

За повечето участници вероятно единствените два работни дни през тази седмица са планирани като почивни. Поради тази причина търговията ще е вяла. Евентуална активност може да бъде продиктувана единствено от някой непубликуван все още отчет със силно корективен характер и/или от характерните за последните числа на месеца масови изкупувания. Извън посочените, търговията ще е в сегашния рейндж с ниски обеми.
По отношение на публикуваните до момента отчети, смятам, че покриват очаквания на част от пазара. Някъде ги надминаха, но при доста имаше и разочарования.

Пазарът вече свикна с тези неприятни изненади и поведението на мажоритарите. Дали обаче това ще се запомни от участниците до следващите отчети е въпросът, който ще даде отговор на мажоритарните собственици дали да покажат отново нюансите на сиво-бялото.

Материалът е с аналитичен характер, изразеното мнение е лично и не представлява предложение за покупка и/или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg