Брокери: Цените достигнаха атрактивни нива

1633
Брокери: Цените достигнаха атрактивни нива

След доста тежката минала седмица на родната борса, екипът на Profit.bg потърси мнението на четирима пазарни участници относно очакваните от тях настроения на БФБ през следващите пет дни. Ето и техните мнения:

Надя Неделчева, портфолио мениджър, Адванс IPO фонд


Очаквам, че негативните настроения ще продължат да доминират и през настоящата седмица, като обемите ще останат ниски. При паническите разпродажби от миналата седмица редица акции загубиха над 15%, но при настоящата ситуация няма сигурност, че дъното е видяно. Фактът, че редица акции вече са достигнали атрактивни нива за покупка, от фундаментална гледна точка към настоящия момент не гарантира трайно активизиране на купувачите. Все пак вероятно е да видим временно възстановяване по част от позициите през настоящата седмица. Предвид нарасналата корелация с външните пазари, инвеститорите следят случващото се на американския пазар, но както стана видно, дори при позитивно развитие там, ефектът върху българския пазар е краткотраен. Ликвидността остава сред основните проблеми за българския пазар, като временните покачвания са използвани за затваряне на позиции. Тази седмица предстои стартирането на търговията с акциите на Астера Козметикс, но предвид настоящата ситуация на пазара, не очаквам да бъде посрещнато със значим интерес.

Стефан Ангелов, брокер, ВарчевФинанс

Очакванията ми са за високо волатилен пазар с преобладаващи песимистични настроения. Сътресенията на капиталовия пазар през миналата седмица ще накарат участниците да не бързат в покупките , а други при първа възможност да затворят част от портфейлите си. Изключително ниските цени по повечето позиции ме карат да бъда оптимист за евентуално възходящо движение, но липсата на голям свободен ресурс при договорните фондове, и пасивността на пенсионните фондове ще определят негативното пазарно настроение поне през тази седмица.

Владимир Станчев, Инвестиционен консултант, УД Актива Асет Мениджмънт


Низходящият тренд на БФБ-София продължи и през март, въпреки мнението на много специалисти за формиране на дългосрочно дъно през януари. Миналата седмица бяхме свидетели на разпродажби по всички ликвидни позиции, които нямат фундаментална основа, а се дължат най-вече на психологични фактори, като обемите на пода на фондовата борса оставаха под средните. Ирационалното излизане на дребните инвеститори от позициите си е един от факторите, говорещ за близка корекция на цялото низходящо движение, продължило от ноември 2007 година до март 2008, а защо не и на възобновяване на позитивния тренд. Рязко покачване на борсовите индекси е малко вероятно, тъй като е необходимо определено време страхът да бъде изместен от оптимизъм. Ценовите равнища на повечето ликвидни позиции са доста атрактивни, което ще подтикне големите инвеститори да се активизират за покупки. Освен това, очаквам и завръщането на част от чуждестранните инвеститори и спекуланти, което също ще намери отражение върху цените на акциите. Като цяло мисля, че позитивните настроения ще надделеят сред борсовите играчи в следващите няколко месеца, като разбира се трябва да се вземе под внимание и положението по световните фондови борси. В краткосрочен период очаквам странично движение на БФБ-София, което ще е доста волатилно.

Ангел Диков, ръководител отдел анализи и пазари, УД Сомони Асет Мениджмънт

От началото на Март низходящото движение на индексите на БФБ възобнови своя ход, като по много от позициите бяха достигнати едногодишни дъна. Доверието на инвеститорите към пазара е изключително ниско, което благоприятства при наблюдаваните ниски обороти, да се получават значителни понижения в няколко поредни сесии, без да се наблюдават поне временни стабилизирания или покачвания. Купувачите са изключително предпазливи и предпочитат да залагат ордери на нива значително по-ниски от текущите. Корелацията на БФБ с външните пазари се проявява, само когато пазарите са на червено и при лоши новини отвън. Допълнително за негативното настроение допринасят корупционните и сигналите за злоупотреби със средства от фондове на ЕС. Струпването в един и същ момент на множество негативни фактори и притиснатите от обратни изкупувания КИС водят до разпродажби и изключителна предпазливост и въздържане от покупки, дори при достигнатите изключително ниски нива за повечето компании. Този негативен тренд би трябвало скоро да приключи, тъй като при текущите им нива, много акции изглеждат атрактивни за покупка, а поради ниските обеми на търговия на първо време може и да последва сравнително бърз ръст по някои позиции, особено ако се активизират институционалните инвеститори. Но дори и при такъв положителен сценарий, очаквам в бъдеще да наблюдаваме една по-разумна търговия и едно по-внимателно отсяване на компаниите по отношение на фундамент, показатели и риск.

Коментарите са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа.

*Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg