Брокери: Възходящото движение се запазва и през тази седмица

1505
Брокери: Възходящото движение се запазва и през тази седмица

И през тази седмица екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници за очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дни. Ето какво смятат те:


Гено Тонев, портфолио мениджър, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Оптимизмът, залял нашия пазар в последните борсови часове на миналата седмица, вероятно ще окаже своето влияние върху търговията в понеделник. Очаквам интересни дни за инвеститорите на БФБ, които все още търсят някаква логика или закономерност в представянето на нашата борса и останалите по света.

Някаква форма на влияние наистина има, но тя е повече косвена, отколкото пряка, независимо от голямото внимание, което се обръща на събията в Западна Европа и САЩ, например. Като изключим страховете от рецесия, висока инфлация, скъпи горива и храни, чисто локалните за нашия пазар проблеми остават да действат с пълна сила.

А те са: липса на критична маса свободни пари, които са готови да поемат висока доза риск, изтегляне на някои чуждестранни инвеститори, липса на достатъчно информация (основно под формата на адекватни прогнози на мениджмънта) за дейността на публичните компании в условията на високи лихви и забавяне на икономическия растеж в света и т.н.

На този фон е трудно да прогнозираме добра седмица за капиталовия пазар, независимо от позитивния финал на предишния петък. Очаквам силно волатилна търговия и известно повишаване на изтъргуваните обеми, като ключови за посоката на пазара биха били финансовите отчети на водещите публични компании.

Положителни новини от тях биха дали стимул на биковете и известна отсрочка при „вземане” на важното решение къде се намира дъното на нашия пазар. В противен случай не изключвам възможността за нов цикъл от понижения, който да изчисти пазара от случайни играчи и да формира добра основа за подновяване на възходящия тренд.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Седмицата ще премине в очакване на финансовите отчети на някои компании и проследяването на това дали те ще са повлияни значително от финансовата криза. Важно за инвеститорите би било дали показани добри финансови резултати ще повлияят върху тренда на пазара. Като цяло очаквам търговията да запази инерцията си от миналата седмица и да станем свидетели на още по-ниски цени.

Александър Николов, главен брокер, СИБанк

След позитивния край на борсовата търговия в петък, очаквам това възходящо движение да се запази и през новата седмица. За това ще спомогнат очакваните добри резултати на българските компании за първото тримесечие, както и засилващите се сигнали от чужбина, че и най-лошите елементи от кризата вече са отразени от пазарите на финансови инструменти.

Цените на много от ликвидните български компании достигнаха доста атрактивни нива
през последните седмици, при които, според мен, потенциални купувачи не липсват, а по-скоро същите предпочитат да изчакват с покупките, за да са сигурни, че стъпват на "твърдо дъно". Петъчната търговия показа, че действително може би сме близо до края на корекцията.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg