Брокери: Влиянието на международните пазари ще продължи да се усеща

1380
Брокери: Влиянието на международните пазари ще продължи да се усеща

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима експерти за очакваните настроения на БФБ през тази седмица. Ето и техните мнения:

Ивелина Василева – брокер, Сомони Файненшъл Брокеридж

Повлияна от предстоящото публикуване на годишните отчети на компаниите, седмицата ще ни предложи раздвижване по повечето позиции. Не мисля, че ще продължат тези резки понижения, понеже цените на акциите вече са доста атрактивни. Все още чуждестранните играчи диктуват негативните настроенията към момента.

Няма да има участници в двете IPO-та, които ще подават заявки за повече пари от тези, които са склонни да отделят. Това ще покаже реалния интерес към тях. Водещите представители на инфраструктурния сектор зарадваха своите акционери с добри новини, което трябва да се отрази в положителна посока на тяхната цена.

Дългоочакваното стартиране на търговията с акциите на Енемона АД ще отговори на много въпроси на инвеститорите и ще покаже справедливата цена на дружеството.

Стоян Николов, брокер, Първа Финансова Брокерска Къща


Седмицата започна негативно, но продажбите са предизвикани предимно от технически натиск, породен повече от липсата на ликвидност, отколкото от негативни фундаментални фактори или новини, свързани с листваните дружества или българската икономика.

Недвусмисленото влияние на чуждите пазари, които в момента преживяват криза, ще продължи да се проявява и следващите дни. Но като се вземат предвид текущите нива на българските дружества и предстоящото публикуване на резултатите за четвърто тримесечие на 2007 г., очаквам спадането на цените да се забави и е възможно до края на тази седмица и началото на следващата да имаме и положително движение на цените.

Никола Цокев, брокер, Юробанк И Еф Джи България


През тази седмица очаквам по-скоро мечи настроения, но имайки предвид по-ниските нива на акциите не е изключено някои от инвеститорите да видят атрактивно ниво за покупка. Въпреки това ми се струва малко вероятно големи инвеститори да започнат да купуват, поради всеобщата криза на международните финансови пазари.

Спадът на БФБ по никакъв начин не е свързан с фундаментални фактори около българската икономика и публични компании, а е предизвикан по-скоро от отлив на капитали поради затруднената ликвидност както извън, така и в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg