Брокери: Вниманието се насочва към тримесечните отчети

910
Брокери: Вниманието се насочва към тримесечните отчети

Както всяка седмица, така и тази потърсихме мнението на трима от участниците на пазара за това какво очакват да се случи през следващите пет работни дни. Ето и техните мнения:

Надя Неделчева, ИП Карол

Очаквам предстоящата седмица да продължи да бъде белязана от сравнително ниска активност сред инвеститорите на БФБ и движения в тесни граници. Част от свободния ресурс на пазара бе насочен през изминалата седмица към емисиите на Каолин и Изба Тодоров.

Наближаването на две големи първични публични предлагания през май, а именно на Първа Инвестиционна Банка и Корпоративна Търговска Банка ще задържа активността на ниски нива. Именно поради това не очаквам дори и при позитивни отчети за първото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани до края на седмицата, реакцията на пазара да бъде силна.

Сред по-важните събития за седмицата следва да се отбележи търга за 25 % от капитала на БРП, но предвид цената, както и момента, в който се предлага пакета, не очаквам засилен интерес.

Красимир Бацинов, Фико Инвест

Поръчките за над 200 млн. лева за IPO-то на Каолин АД, показват че свободните пари на пазара чакат подходящ момент, за да влязат отново в употреба и все още големите инвеститори имат значителни левови позиции и се въздържат от сериозни покупки.

През настоящата седмица вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към предстоящите тримесечни финансови отчети и дневния ред на редовните общи събрания, очаквам повишени обороти,по-широки граници на движение на цените и умерен оптимизъм, като играчите ще реагират по-силно на евентуално не толкова добри отчети , отколкото на положителните резултати.

Причините за това ще са очакването на проспекта на Първа Инвестиционна Банка и сравняване с параметрите на първичното публично предлагане на КТБ и реорганизиране на инвеститорския капитал.

Борислав Ников, Статус капитал

В събота станаха ясни резултатите от второто поред публично предлагане в последните дни. Днес е поредното - аукционът за БРП. Следващото е на 10 май, когато ще се предложат акции на Корпоративна банка. В този сгъстен график от IPO-та няма как те да не са една от важните движещи сили на пазара.

След понеделник се очертава една сравнително дълга пауза и инвеститорите ще имат достатъчно време да освободят необходимите им средства за следващото публично предлагане. В този смисъл очаквам намаляване на продажбите, които наблюдаваме няколко седмици донякъде и поради достатъчно понижените цени на повечето акции. Интересно ще е и около Химимпорт, където явно ще има новини днес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg