Дъно ли е 999.99 пункта за SOFIX?

1201
Дъно ли е 999.99 пункта за SOFIX?

Във вторник водещият индекс SOFIX затвори под 1000 пункта за първи път от 3 октомври 2006 г. Екипът ни попита трима от участниците на пазара дали това е дъното. Ето и техните отговори.

Гено Тонев, портфолио мениджър, Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

От гледна точка на психологическия ефект, който предизвиква слизането под 1000 пункта, логично би било да очакваме, че спадът ще се задълбочи, в резултат на първосигналната реакция на инвеститорите. Засега такава няма, но ново, по-сериозно спускане на SOFIX под ключовото ниво вероятно ще активира, по-големи разпродажби. Всъщност, дори и малки такива биха свършили работа, имайки предвид „огромната” ликвидност, на която се радва БФБ. Въпреки че през последните няколко седмици наблюдаваме силна подкрепа около въпросното ниво от 1000 пункта, в крайна сметка желаещите да продават не са намалели. Всеки път, щом пазарът направи опит да поскъпне с повече от няколко десети от процента, натискът на мечките се усилва и в най-добрия случай „мачът” е равен. Конкретно по въпроса, личното ми мнение е, че поне до края на месеца няма да видим нови дъна. В краткосрочен план е възможно дори поскъпване към зоната 1080-1090 пункта преди евентуална нова вълна от понижения.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт АД

Във вторник водещият индекс SOFIX затвори под 1000 пункта за първи път от 3 октомври 2006 г. Въпреки че при следваща сесия затварянето отново бе над 1000 пункта, биковете трудно удържат ключовото ниво. Сериозно намалените обеми на търговия показват нежеланието на купувачите да влизат на пазара, дори и на тези, сравнително атрактивни ценови нива. Забелязва се тенденция при търговията със сините чипове посредниците на продавачите да използват айсберг поръчки, които значително превъзхождат търсенето по позицията. Сериозен спад продължава да отчита банковият сектор, който е сериозно представен в индекса. Някои други дружества в индекса, като Оргахим например, претърпяха значителни разпродажби, в следствие на взетите решения от ОСА. Добрите отчети на някои дружества лимитираха загубите им, но никое не успява да повиши пазарната си капитализация.

Навлизайки в отпускарския сезон, обемите рязко намаляха и това прави резките движения още по-вероятни. Въпреки това аз очаквам в следващите няколко седмици индексът да продължи да се движи около 1000 пункта. След решението на ФЕД да задържи лихвите в САЩ непроменени, световните пазари отчетоха значителни ръстове. При възстановяване на низходящия тренд е вероятно и SOFIX да регистрира нови дъна. Спадащите цени на суровините обаче могат да помогнат за обръщане на тренда навън, а това неминуемо ще доведе до ръст и на БФБ.

Веселин Моров, брокер, Наба Инвест

Tърговските сесии през последните седмици се характеризират с ниски обеми на търговия и значителна подкрепа на текущите нива от институционални инвеститори при най-ликвидните сини чипове, част от водещия индекс SOFIX. Това задържа нивата на индекса в тесни граници и поне за момента ограничава продължаването на негативния тренд, но не създава предпоставка за позитивно движение поради липсата на капитал, независим от този на българските професионални инвеститори, който да инспирира значително по обем търсене и да създаде реална конкуренция за покупки на БФБ.

Преминаването под психологическото ниво от 1000 пункта и невъзможността за оттласкване от това моментно дъно индикираха ниската атрактивност на текущите пазарни нива в условията на глобална несигурност и запазване на устойчивостта на негативния сентимент на пазара. При настоящата ниска ликвидност е много трудно прогнозирането на краткосрочните колебания на индекса поради възможността с относително ниски по обем инвестиции да се генерира по-сериозно ценово изменение. Но тук трябва да отбележа, че следващият едномесечен период е подходящ момент да очакваме потвърждаване на теорията, че наличието на силно изразени мечи настроения води до обръщане на негативния тренд, което в нашия случай би имало по-скоро корективен ефект (най-много до края на 2008 г.) поради липсата на този конкурентен капитал, който да активизира желанието за покупки на инвеститорите.

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg