Дървообработване ВТ: Планираме повторно листване на Българска фондова борса

1542
Дървообработване ВТ: Планираме повторно листване на Българска фондова борса

Дървообработване ВТ е създадено през 1960 г., като той е един от комбинатите за комплексна обработка на дървесина. Първоначално дружеството стартира с производството на фурнир, шперплат, а в последствие започва да произвежда плочи от дървесни частици и различни други изделия от дървесина. Предприятието е от т. нар предприятия от първия ешалон, което означава, че работи за мебелната промишленост като произвежда основни заготовки, а в последните години стартира производството и на крайни изделия.

През 1997 г. Дървообработване ВТ е приватизирано, като на този етап акционери в компанията са над 900 души.

В момента компанията произвежда основно мебелен и строителен шперплат, фурнир, различни изделия от дървесина и стартиралото производство от 2000 г. на плотове от масивна дървесина.

На каква стойност е произвежданата продукция от Дървообработване ВТ и какъв пазарен дял има дружеството към края на 2006 г.?

Общият произвеждан обем за 2006 г. възлиза на 12 млн. лв. Предприятието почти няма конкуренция в България, с изключение на малки дружества. В областта на плотовете пазарният ни дял е около 90%, а в шперплата – 40%.

Каква част от продукцията на дружеството е предназначена за износ и за кои страни?

Изнася се в целия свят, като основните ни пазари са Швеция, САЩ, Япония, Филипините и др. страни от Европа. Основният ни клиент е IKEA, купуващ над 90% от продукцията ни. Дългосрочен договор имаме именно с IKEA, където се работи на месечни поръчки, в зависимост от потребностите им.

Над 70% от цялата ни продукция е предназначена за износ, като от нея 35-40 на сто е за IKEA.

Какви са резултатите на дружеството за последните две години?

Печалбата на Дървообработване ВТ за последните две години е съответно 617 хил. лв. за 2005 г. и 351 хил. лв. за 2006 г.

Какви нови проекти планирате и как ще бъдат финансирани те?

Новият проект ще е за производство на фотьойли от вито слепени детайли. Производството ще бъде по около 250 хил. фотьойла и 100-150 хил. стола на година. Проектът се финансира почти изцяло от IKEA, като изплащането ще се осъществява с готова продукция. Имаме дългосрочен договор за изкупуване на цялата продукция на фиксирани цени и количества. IKEA ни предоставя 4.5 млн. лв. за този проект, с които се закупуват машини и ползваме банков кредит за около 7 млн. лв. Всичко това ще бъде изплатено с готова продукция. Очакванията ни са през 2012 г. произвежданата продукция да достигне 30 млн. лв., или 2.5 пъти ръст от настоящото ниво, като печалбата ще е около 6 млн. лв.

Идеята от това, както и от предходното производството е от нискокачествена дървесина да се произвежда висококачествена продукция. В целия свят висококачествената дървесина намалява. В същото време годишният прираст на дървесина в България е 13-14 млн. куб. м, а потреблението е 7 млн. куб. м.

По новия проект ще работят около 100 души, които в момента набираме.

Възнамерявате ли да потърсите финансиране за други проекти и от Българска фондова борса?

Да, планираме да се финансираме и от БФБ-София, за да създадем относителна финансова независимост на дружеството от външно финансиране. Дървообработване ВТ бе публично дружеството, но поради ред причини се отписа от публичния регистър. Сега отново искаме да се листваме, първо, че имаме много акционери и второ, че компанията ни заема голям пазарен дял и ще се търси както стратегически инвеститор, така и масовият инвеститор, който да участва в тези проекти.

Имаме и друг проект, който предвижда използването на производството на електроенергия и брикети от отпадъчна дървесина. Проектът е в проект на реализация и ще бъде осъществен с финансирането от БФБ-София.

Все още не е уточнен точният размер на емисията, но ще предложим между 1.5 – 2 млн. нови акции. Очакванията са IPO-то да бъде осъществено през есента на тази година.

Какви са очакванията Ви за следващите години, като публично дружество?

Прогнозните приходи на компанията за 2007 г. са в размер на 13 млн. лв., а през следващите две те ще възлязат на 18.47 млн. лв. и 21.85 млн. лв. Нетният финансов резултат за настоящата година се очаква да възлезе на 1.565 млн. лв., а през 2008 и 2009 г. той ще е съответно 2.451 и 3.161 млн. лв.

В края на петгодишния период (2012 г.) очакваните приходи на компанията ще са 29.5 млн. лв. при нетна печалба от 5.528 млн. лв.

Към настоящия момент капиталът на Дървообработване – ВТ е разпределен в 828 хил. акции, с номинална стойност 1 лв. Изпълнителният директор Атанас Василев и Алексей Кънчев притежават по 48.12% от дружеството, докато останалата част от капитала е притежание на 900 акционера.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg