Дигитален детокс - част 1

2163
Дигитален детокс - част 1

В нашето ежедневие, изпълнено с всевъзможни задачи и отговорности, често изпадаме в капана на дигиталната турбуленция. В поредица от статии ще ви срещнем с интересни личности – професионалисти в своите области, с които ще поговорим за техния живот и рецепта за дигитален релакс.

Проектът е с подкрепата на Депозити с бъдеще от БНП Париба. Първокласна грижа за вашите спестявания. Научете повече: deposits.bnpparibas.bg

Търсихме комфортна и релаксираща обстановка, ето защо избрахме най-новото арт пространство в София – Koncept, където се срещнахме с интересна личност – с актуалната професия софтуерен инженер. Познат, като един от най-търсените Друпал специалисти, Иван Донков е и запален фотограф и любител на шосейното колоездене.

Здравей, би ли се представил?


Здравейте, казвам се Иван Донков и от доста години се занимавам с програмиране, като съм избрал да специализирам в една интересна система за правене на сайтове –Друпал. Вече над 10 години разработвам разнообразни проекти за клиенти от България и Европа, като имам удовоствието да съм бил част от сериозни международни екипи.

Защо избра да се занимаваш с Друпал и какво е иновативното в тази технология?

Друпал го избрах малко на късмет, докато търсих нещо подходящо за нов проект. Много ми хареса гъвкавостта на системата, с годините тя се разви, стана широко приложима, дори и за корпоративния свят, натрупах познанията, останах привлечен към системата и продължих да работя с нея и да научавам още много новости.

Освен в България, ти пътува и до Белгия. Разкажи ни за твоите проекти, кой беше най-интересния за теб, кой бе истинското предизвикателство.

Друпал ме заведе в Белгия, защото там имаха нужда от такива кадри. Всъщност минах през сериозен подбор и множество интервюта. Всъщност системата е създадена от един белгиец (през 2000 година белгиецът Дрис Бейтарт) и там обществото на друпал е много голямо.

Един от най-големите потребители на друпал е Европейската комисия, тя го ползва много широко за много от своите проекти, но Друпал е много популярен и в частния сектор. Успях да срещна много хора, участвали в създаването на Друпал, за които само бях чел и чувал, които бях гледал в YouTube и бе много приятно и полезно да имам удоволствието да работя с тях, черпих от извора, ако мога така да се изразя.

Дигитален детокс. Създаването на продукт и интелектуалния труд отнема много ресурс. Как човек като теб успява да се отърси от заобикалящата дигитална турбуленция, коя е твоята рецепта?

Истина е, от една страна, програмирането е работа на бюро и е статично, но от друга страна, нещата в нашия свят се развиват невероятно бързо и за много кратък период, 4-5 месеца, човек може да изпусне тенденциите за новостите и така да се окаже изостанал или направо извън пазара, това всъщност е голямо напрежение.

Сроковете в проектите са строго дефинирани и често кратки, понякога изникват сериозни предизвикателства, с които съм се сблъсквал и решавал. Аз трябва да съм винаги в топ кондиция, да търся постоянно информация, да чета новостите, да ги тествам как работят и да ги имплементирам бързо в проекта си.

Ето защо предполагам, че всеки човек има собствен индивидуален подход, но е хубаво с времето да откриеш нещо, което да ти държи съзнанието извън компютрите.

Кое е това нещо, което ти намери?

При мен в началото бе фотографията и все още е.

Фотографията е много подходящо занимание за интровертните хора, каквито са не малко от програмистите. Тя ти позволява да се откъснеш от ежедневието, да отидеш на някое красиво място, на което да си само ти, да можеш да упражниш хобито. То изисква голямо внимание, много усет и сериозни технически познания, което опонира на хората от тази сфера.

Но за мене само фотографията не беше достатъчна, и защото от край време съм обичал колоезденето, може да се каже, че в последните няколко години го преоткрих, започнах да се увличам в шосейното колоездене, което се оказа, че е прекрасен спорт, позволяващ да релаксираш сред природа, практикувайки го сам или социализирайки се в група, да караш, където искаш и да се наслаждаваш.

Твоят пример за релаксиращ маршрут?

Както повечето хора, обичам маршрути около София - популярни дестинации, като Железница, разходка до Елин Пелин, където е равно и без натоварване. Карам често с мои съмишленици, с които се усещам в много приятна среда.

Важно е разнообразието, София предлага много варианти, невероятна природа за каране, просто излезте да покарате. Никога не забравям и моя фотоапарат, който е прекрасно допълнение към колоезденето.

Какво ще правиш, ако нямаш 24 часа интернет?

Ще обърна въпроса така – какво да направя, за да нямам 24 чааса интернет. За мое щастие, още ми е лесно да се откача от интернет, и като съм сред природата, оставям телефона настрана и не мисля за него. Наслаждавам се на нещата около мен – природа, колелото и фотографията. Опитайте и вие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg