Дянков: Имаме за цел бюджетен дефицит под 2.5% от БВП

1205
Дянков: Имаме за цел бюджетен дефицит под 2.5% от БВП

Икономическото възстановяване на България следва да се ускори през тази и следващата година, което ще позволи намаляване на бюджетния дефицит под настоящата поставена цел и ще облекчи нуждата от емитиране на дълг, каза за Reuters финансовият министър на страната.

Прогнозите за икономиката, която след дълбока рецесия слабо нарасна през 2010 г., са за ръст от 3.6% тази година и 4.1% през 2012 г., каза Симеон Дянков в интервю.

Най-бедният член на Европейския съюз е и един от най-малко задлъжнелите и за разлика от съседните Гърция и Румъния премина към икономически растеж без значително повишаване на данъците или увеличаване на публичния дълг.

За тази година бюджетната цел на правителството е дефицит от 2.5% от БВП, но би трябвало да е в състояние да го смъкне под това ниво.

"Стремим се към по-нисък дефицит," каза Дянков. "За 2011 г. очаквам по-добро от планираното изпълнение и резултатите през януари и февруари са в тази посока."

Строгите икономии, забавените реформи и скорошният скандал с подслушването, който породи съмнения за протежиране на високо ниво, еродираха подкрепата за правителството на малцинството, ориентирано център-дясно, но то все още е стабилно на власт благодарение на подкрепата на националистическата партия „Атака".

Дянков каза, че възстановяването ще бъде подкрепено от възстановяване на вътрешното търсене, нарастващия износ и инвестициите в строителство, увеличени благодарение на инфраструктурни проекти с европейско финансиране.

Българската валута - левът - е фиксирана за еврото, което ограничава паричната политика и означава, че са необходими ниски дефицити, за да се ограничат рисковете за фиксирания валутен курс.

България се отказа от плановете си да емитира тази година еврооблигации и в момента планира да изкупи обратно част от дълга на местния пазар, за да намали размера на лихвените плащания и би могла да помисли за разширяване на схемата към международен дълг, каза Дянков.

Преди това финансовото министерство изключи възможността за еврооблигации през първото тримесечие, но каза, че би могло да емитира такива по-късно през годината.

"Оказа се, че тази година нямаме нужда от допълнително финансиране на пазара за еврооблигации. Имаме достатъчно фискални резерви за цялата 2011 г., а може би и за 2012 г.," каза Дянков. "В действителност миналата седмица започнахме обратно изкупуване на местния пазар просто, за да видим колко гъвкава е системата и как работи, излизайки от кризата."

Средната годишна доходност на десетгодишните ДЦК, емитирани на местния пазар през 2002 и 2003 г., е между седем и осем процента, показват данните на министерството на финансите. "Обратното изкупуване, заедно с по-активна политика на местния пазар тази година, може в действителност да намали като цяло тежестта на лихвените плащания върху бюджета," каза Дянков.

Дянков, който тази седмица ще предложи конституционни промени за ограничаване на фискалния дефицит и публичните разходи, каза, че гарантирането на дългосрочна разумна фискална дисциплина е приоритет в дневния му ред за тази година, а не приемането на еврото.

Той каза, че през есента България може да започне разговори с Брюксел за влизане в ERM-2, задължителната двугодишна чакалня за надяващите се да се присъединят към еврозоната, но добави, че страната няма краен срок за приемане на единната валута.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg