Дянков: Очаквайте скоро лихвите да паднат

1186
Дянков: Очаквайте скоро лихвите да паднат

Не съм говорил с Бойко да ставам премиер, но ще направя каквото е нужно за държавата, казва Симеон Дянков в интервю за в. Стандарт.

- Господин Дянков, докъде стигна предложеният от вас пакт за финансова стабилност?

- Във вторник пактът влиза на Изпълнителна комисия на групата на ГЕРБ, след това - в парламента. Процедурата изисква, когато се правят промени в конституцията, да се създаде специална комисия. Във вторник ние ще имаме предложения за членовете й. Амбицията ми е юни проектът да е в пленарна зала.

- Не е ли рестриктивно да е записано в конституцията какъв да бъде допустимият дефицит?

- Подобен пример има в Германия. Финландия и Швеция също работят по такива промени на конституциите си. България е сред най-фискално дисциплинираните държави в Европа. Когато говорим за бъдещето влизане в ERM 2 и еврозоната, това е коментар, който постоянно идваше при мен. Другите финансови министри, Европейската централна банка и Еврокомисията казваха: "Вярваме на това правителство, че сте фискално дисциплинирани. Но защо трябва да вярваме на следващия правителство, особено като имаме предвид какво става в Гърция, Ирландия, Португалия, Испания?" Това е най-добрият начин да покажем, че сме готови за еврозоната. Убеден съм, че влизането на този пакт ще има веднага положителен ефект. Рейтинговите агенции ще ни вдигнат допълнително рейтинга. Лихвите пък би трябвало почти веднага да паднат.

- Склонен ли сте на компромиси с пакта по време на обсъждането в парламента, за да получите необходимо мнозинство за промени в конституцията?

- Формулата за влизането в парламента е всички без БСП. Затова на два пъти, с доста продължителни експертни дебати, се срещахме с всички парламентарни групи. С БСП втори път не се срещахме, тъй като те не са партия, която води дисциплинирана фискална политика. Сегашният вариант е много по-опростен. Например първоначално при дефицита имахме една сложна формула за начина му на промяна през годините в зависимост от финансовите резултати и да стига до 3%. Сега просто залагаме, че той никога не може да надминава 2%. Това бяха искания и на Синята коалиция, "Атака" и ДПС. Големите теми, които са ни задали и от "ГЕРБ", и от другите партии, които ще ни подкрепят, вече сме ги изчистили. Точно затова съм оптимист, че сравнително бързо тази специализирана комисия може да си свърши работата и проектът да влезе в зала.

- В пакта е заложено държавата да преразпределя по-малко средства. Ще има отпор, тъй като се очаква да се намалят парите в социалната сфера?

- Стигнали сме до компромис с партньорите. Всъщност парите, които се залагат, са повече от тези в последните години. Последният ни запис е до 40% преразпределение, включително средствата от ЕС. Така че това дава възможност за много активна социална политика.

- Докъде стигна реформата в администрацията?

- Държавната администрация на централно ниво е намалена с 12%. В общините съкращението е с около 2%. 25 агенции и подагенции в централната администрация вече не съществуват. Но има две теми, които все още не са покрити. В министерството на финансите и в Министерски съвет обмисляме законова промяна, която ще казва, че ако някой предлага увеличение на бройки в някои ведомства, това може да стане само ако нетно ефектът е неутрален. Т.е. в същото време трябва да се каже и къде ще се съкратят бройки. Преди 2 седмици премиерът ми поръча да направим анализ, който ще влезе тази сряда в МС, за цялостното състояние на държавната администрация, както и за общините. Това ще бъде обвързано с преброяването. Ако е по-малко населението, би трябвало и администрацията да е по-малка.

През следващите 10 дни в Съвета за административна реформа ще влезе окончателно промяната в Единния класификатор на държавната администрация. В момента там има доста проблеми. Основният е, че единният класификатор не е единен - едно министерство има длъжности, които ги няма в друго. Така че ние изравняваме всички тези длъжности - от 30 нива ги намаляваме на 16. За първи път разписваме не само какво трябва да са учили държавните служители и колко експертиза трябва да имат, а и по какъв начин те трябва да могат да управляват и да бъдат оценявани. Новият модел на заплащане предстои да влезе в МС след месец. И двете ще влязат в действие или през есента, или от 1 януари.

- Как ще се промени заплащането в администрацията?

- В новия модел искаме да имаме 75% твърдо заплащане и 25% в зависимост от това колко добре си вършиш работата. Ще има и трета бонусна част, по-малка, която ще бъде за определени задачи. Например екипът, който работи по превръщането на НДК в държавно търговско дружество, си свърши много добре работата. С новия модел на заплащане ще имам възможност да им изплатя 2-3 допълнителни заплати.

- Очаквате ли големи изненади при одита на НДК?

- Надявам се до средата на седмицата в Търговския регистър да бъде регистрирано новото ръководство на НДК. Те вече работят активно със старото ръководство. Новото ръководство е така избрано, че разбира както от финанси, така и от културни събития. Вече 3 месеца тече одит на НДК. До месец ще е готов първият - за обществените поръчки през последните 3 г. Поръчал съм да има одит и за последните 10 години, който ще е не само за поръчките, а и за подписваните договори. Оттук нататък на всеки 3 месеца те ще докладват на мен и министъра на културата Вежди Рашидов и тези доклади ще бъдат обществени и всеки ще може да ги види.

- Почти всеки месец има промяна в ръководството на някоя агенция или държавно предприятие. Да очакваме ли нови рокади?

- Да, очаквайте ежемесечно такива промени по две причини. Първо, вижда се, че в някои части на държавната администрация са останали много хора, които или са изморени, или са минали етапа на развитие, в който могат да управляват администрация в една модерна икономика. Време е вече да се сменят. НДК, комисията "Кушлев" и Държавният архив са такъв пример. Преди известно време казах, че в моя ресор като вицепремиер искам по-добра работа в секторите "Транспорт" и "Земеделие". Фонд "Земеделие" се ръководи вече от нов екип и първоначалните коментари са доста положителни. Сега анализираме какво може да се подобри в сектор "Транспорт". Промените там ще бъдат такива, каквито видяхте през последния месец на други места. Не само индивидуални, а просто виждаме къде не работи системата и променяме цялата верига.

- След като премиерът Бойко Борисов беше посочен като евентуален кандидат за президент на ГЕРБ, вашето име се спряга за следващ министър-председател. Готов ли сте да поемете този пост и обсъждан ли е този въпрос с вас?

- Не, такива разговори не е имало. Имаме достатъчно задачи и аз, и той. Работата ни вече е на такова ниво, че работим като прекрасен екип. И от какво той се нуждае и каквото е нужно за държавата, ще го направя.

- А предизвикателство ли е за вас да бъдете на този пост?

- Всеки ден е предизвикателство да съм и на сегашния си пост. Но още е много рано за този тип спекулации. Пактът за финансова стабилност е най-важната тема за мен през следващите 2 месеца. Защото, ако го направим, лихвите ще паднат и веднага ще се усети. И второ, защото България ще стане още по-добър пример в цяла Европа.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg