Дянков сваля лихви

1970
Дянков сваля лихви

С вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков разговаря Румяна Денчева от в. 24 часа:

- "Покрай Дянков хвърчат искри, защото не си мери думите. Напада министри." Цитатът е от премиера. И буквално след ден той ви размаха пръст: "Ако наистина това е казал Дянков, той ще си отиде преди Найденов". И сега какво?

- Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат.

- Оплаквате се, че в Америка имало повече коректност към политиците. В един момент казахте и:"ГЕРБ ще е на власт и след 2013 г., но аз няма да съм финансов министър"? Уморихте ли се, или имате лични планове?

- Говорехме за 2015 г., хубаво е да се уточни, и за тогава казах, че имам други планове. Сигурен съм, че ГЕРБ ще има нов мандат, и аз ще съм активен, за да го спечелим. А иначе си мисля, че на хората им писна някой да пише глупости за политици непрекъснато. Ако в САЩ политик сгреши, краде, не си върши работата, ще се скъсат да го критикуват. Но да засягат семействата, да се бъркат в личния живот - много рядко си го позволяват. Но при нас сигурно така трябва. За да се научат политиците да внимават.

А на мен това, което правя, ми харесва. Отношението към мен не ме уморява, напротив - амбицира ме.

- Чухте ли, фразата, че "ако отстъпвате пред протести, може и да вдигнете възрастта за пенсиоиране с месец-два". Как продължава пенсионната реформа?

- Тази реформа е най-голямото ни постижение. А резултатът е точно такъв, какъвто го бяхме замислили първоначално. След това премиерът Борисов предложи по- смел вариант. Каза: "Виж Европа. Другите вдигат ударно, а ние какво правим."

- Бавите се. Кога с тези темпове ще стопите кошмарния дефицит на НОИ?

- Големият положителен ефект ще се види към 2015 - 2016 г. Е, дефицитът в НОИ няма да е нула, но ще падне до 100 млн. лв. Което е успех. Ще спечели следващото правителство, което без съмнение ще е на ГЕРБ. През 2016 г. в бюджета ще останат 4 милиарда, които могат да се използват за друго. Малко повече за култура, за образование, здравеопазване.

- Гледате ли към 2 милиарда в Сребърния фонд? Финансистът Андрей Пръмов описа в интервю за "24 часа" сценарий, който бута борда и води МВФ.

- Законът ясно казва, че парите стоят в Сребърния фонд и до 2018 г. могат да се използват само за инвестиции. После поетапно влизат във втория пенсионен стълб. Сега те са в БНБ на доста ниски лихви. Заварих ги на 0,12%, сега са 0,38%. Но и при 0,38 възвръщаемост годишно фондът губи, защото инфлацията за 2010 г. бе 2,8%. От това аз не съм радостен. Затова искам да разширя възможностите фондът да инвестира у нас. Чрез фондовата ни борса. Имам идея и нашите пенсионни фондове да влагат в имоти - дългосрочна инвестиция с възвръщаемост. А и ще възроди пазара на имоти. Работна група доизчиства законови текстове, за да влагат те и в наши ДЦК.

- Значи все пак нещо се случва около фонда...

- Единствената цел е да се увеличи доходността му. А това, че щяла да се разклати финансовата стабилност и да дойде МВФ, са просто абсурди!

- Чувам, че тази година ще работите активно по темата лихви... Как?

- Ще бъда по-настоятелен пред банките, защото финансовото министерство и правителството свършиха своята част от работата.

Помните, че в началото на мандата в едно от първите си интервюта точно на вас казах, че банкерите искат благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг. Ето, това вече е факт. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят.

- То има леко намаление. А и вашите възможности за влияние какви са?

- Има го, но не е достатъчно. Нека банкерите направят анализ и кажат защо - може да има други причини, може да има структурен проблем. Да, ние нямаме много възможности, регулатор е БНБ. Но една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката.

- Административната реформа май се спъна още при старта. Защо?

- Тя ще стартира на 15 март. Надявах се датата да е 1 януари, но ветото на президента Първанов "изяде" времето за разглеждането на проектите в парламента. Всички наредби са готови, остава да се приемат промените в Закона за държавния служител.

- Защо избрахте намаляване на ДДС пред по-ниските осигуровки?

- Защото ДДС - ставката на влияе пряко на вътрешното потребление и го стимулира. Свалихме осигуровки в началото на мандата с идеята да помогнем на фирмите ни да изнасят повече. Това се случи. Сега се обръщаме към вътрешното потребление. При по-нисък ДДС автоматично всичко трябва да стане по-евтино и да се намали натискът на инфлацията.

- Намесете се и в ценообразуването. Има държавни регулатори, които по-скоро са регистратори.

- Ще се намесим. В определени продукти, групи, където се вижда, че цените у нас са по-високи без ясна причина. Юридически нямаме особени права. Но ще бъдем по-агресивни. Досега отговорът на двете комиси - КЗП и КЗК, бе че нямали капацитет за анализи. Вече ще използват и нашия, и на икономическото министерство. Трябва да са по-активни тази година - те са първата линия на защита на потребителя.

- Няма да се вдигат данъци тази година. А доходи?

- Данъците остават същите. Единствената промяна е с ДДС, но в добра посока. При доходите картината е ясна - от май 290 лв. минимална заплата, а от първи юни 710 хил. души ще имат по-високи пенсии.

Нататък трябва да се мисли коя част от доходите да се променя. Желанието ми е да се фокусираме не само върху малката заплата или пенсия. Заложихме 1 милиард повече приходи. Ако всичко върви добре, можем да мислим за всички доходи.

- Нали чувате упреците, че най-ниските пенсии са за неработилите хора...

- Чувам го. Нека правим разлика между ниски и социални пенсии. Социалните са за хора с малък или никакъв стаж и остават без промяна. Ниските са за такива, които са работили и са ги заслужили. Това са главно земеделски стопани, на които при социализма не са им водили трудов стаж и начисления за пенсията. Оттук нататък минимумите и в пенсии, и в заплати, са на нива, от които трябва вече да мислим за цялостно увеличаване на пенсиите.

Това е темата за тази година, по която ще работим усилено с НОИ.

- Кой ще е следващият на борсата след ЧЕЗ?

-Продажбите през нея са предрочитан вариант - всичко е ясно, прозрачно, няма въпроси кой зад кого стои. До седмица - две икономическият министър Трайков трябва да реши кои миноритарни активи от енергетиката отиват към борсата. Знам за две възможности - пакет от БЕХ, или акции на "Булгартрансгаз" и ЕСО. Мисля, че по-атрактивна ще е БЕХ, защото има диверсификация. Тогава и наши, и немски, и австрийски пенсионни фондове ще бъдат заинтересовани.

- Ще плащаме ли чужди борчове в новия европейски финансов пакт?

- Няма. Официално сме заявили позицията си, че към МВФ няма да даваме пари. Ясно е, че държавите в еврозоната задължително плащат. Ние, заедно с още 5 държави извън нея - не.

- Не е сте ли много рязък и към колегите си министри от ЕС? Настоявате финансово разпуснатите държави да се оправят сами. А отивате в Берлин заради мотрисите на БДЖ. Ами ако реципрочно ви кажат- като не можете да си ги плащате, няма да се возите на "Сименс"?

- Мотрисите не са обръзнали с държавна гаранция и ние не сме страна в този спор. Немският доставчик има гаранция от немския бюджет. Сега заемът, който БДЖ не може да изплаща, виси на немския бюджет. Банката казва, че ще си вземе мотрисите. Мисля, че това е блъф. Ситуацията е като при колите - вземаш я на лизинг, решаваш да я върнеш, но тя е загубила стойността си още с излизането си от магазина. Затова съм убеден, че мотрисите си остават у нас. А като отида В Берлин ще кажа, че преговорите за „БДЖ - Товарни превози" напредват и ако продажбата е успешна, БДЖ ще има пари да си покрива задълженията.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg