Експерт: Излизаме от кризата в средата на 2011 г.

1557
Експерт: Излизаме от кризата в средата на 2011 г.

За да сподели очакванията си за българската икономика, БФБ-София, както и поредния курс на IBI потърсихме Теодор Георгиев. Вижте какво сподели той пред Profit.bg:

1. Г-н Георгиев, предстои поредният Ви курс. Бихте ли разказали накратко за него?

За втора година американският Investment Banking Institute (IBI) организира обучение в България по финансово моделиране и оценка и анализ на компании. Обучението се провежда 4 поредни уикенда в общо 32 учебни часа.

Програмата на обучение стартира с фундаментални теми като основи на инвестиционното банкиране и анализ на финансови отчети. Курсът представя моделиране на интегрирани парични потоци, модели при сливания и придобивания на компании, при използването на заемен капитал за финансиране покупката на бизнес и други.

Лекторът е банкер с над 15 години опит в инвестиционното банкиране и капиталовите пазари. Участвал е в сделки с общ размер над 8.2 млрд. долара, консултирайки както продавачи, така и купувачи. Въпреки че лекторът и участниците са българи, обучението е на английски език, тъй като курсът в София е абсолютно идентичен на този, който IBI организира в Ню Йорк, Бостън, Лондон, Франкфурт и други локации по света (общо 17 в Европа и Северна Америка).

2. Какви са отзивите от курсовете до момента?

Интересът към курса в София е изключително голям и това е нашият мотив да го организираме отново. До този момент сме провели 4 курса в София и сме тренирали над 65 професионалисти, работещи в банки, инвестиционни фондове, управляващи дружества, лизингови компании, пенсионни дружества, публично търгувани компании, холдингови дружества и финансови компании.

Сред участниците има настоящи или наскоро завършили студенти основно от АУБГ, СУ и УНСС, собственици на бизнеси, предприемачи, счетоводители, адвокати, както и чуждестранно участие на специалисти от Белград и Букурещ.

3. По какъв начин този курс ще помогне на професионалистите в тяхното кариерно развитие?

Университетското образование дава добра начална теоретична подготовка, но хората, които искат да изпреварят събитията и да са в крак с най-новите тенденции, трябва да имат допълнителна подготовка, по-близка до практиката. Наличието на допълнително обучение и подготовка на служителя му помага именно в тези трудни времена, да запази позицията си или пък по-лесно да намери нова.

Убедени сме, че сега е моментът да се придобиват познания, които да ни правят по-конкурентни. Защото когато кризата свърши и монетата се обърне, компаниите ще наемат тези, които са по-подготвени и притежават необходимите умения и знания за предлаганата позиция.

Курсът на IBI е приложим не само при работа за лидерите в инвестиционното банкиране, но също и за позиции в частен и рисков капитал, хедж фондове, анализ на компании, управление на активи, корпоративни финанси, търговски банки, частни банкери и други.

4. Отразява ли се кризата на организацията на подобни мероприятия?

Както вече казах, интересът към курса в София е изключително голям и това е така основно по две причини: първо, обучение на IBI е абсолютно уникално за България, и второ, предлага know-how директно от източника с изключителна практическа насоченост. Това са и причините за големия интерес от страна на българските финансови специалисти.

5. Кога според Вас обикновеният българин ще усети, че излизаме от кризата?

Мисля, че макар и бавно и на моменти с неуверени стъпки, правителството води страната към излизане от кризата. Очаквам първите признаци да се видят в средата на 2011 г. Разбира се много зависи и от общата икономическа ситуация в ЕС и глобално.

6. Какви са очакванията Ви за БФБ-София до края на 2010 г.?

Според мен е по-правилно първо да се замислим върху проблемите на българския фондов пазар и как те ще бъдат решени, и чак след това да представяме прогнози и очаквания за развитие. Убеден съм, че ще има интересни новини през следващите месеци, макар че не съм оптимист за движението на индексите.

В тази връзка, с голям интерес следя дискусиите и новините, свързани с продажбата на държавния дял в БФБ, приватизирането през борсата на дялове от държавни предприятия, привличането на нови емитенти, увеличаването на ликвидността и активността на публичните компании и тяхното желание да повишат интереса към акциите си с привличането на чужди стратегически и финансови инвеститори. Всичко това ще допринесе за повишаване на интереса към БФБ и съответно за положително движение на пазара.

Теодор Георгиев е консултант и предприемач с опит във финансите, връзките с инвеститори, инвестиционното банкиране и бизнес развитие. През периода 2004-2008 година е работил като мениджър „Чужди клиенти" в ИП Карол и УД Карол Капитал Мениджмънт. През 2001-2004 е работил в счетоводна фирма в Масачузетс, САЩ.

Георгиев има бакалавърска степен по Финанси от УНСС - София и специалист по Бизнес Администрация от Quincy College (САЩ). От януари 2009 е мениджър за България на базираната в Ню Йорк компания за обучения в областта на финансите и инвестициите Investment Banking Institute.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
13:09 | 13 September 2010
Банкерите, като представители на кредитните институции, няма как да са очаровани от повишенията на борсовите индекси. Банките са активни участници на фондовите и финансовите пазари, стремейки се да имат по-големи печалби от обичайната си дейност. На фондовите пазари участват реални пари, а не виртуални или демо-сметки. Едва ли ще има желаещи да купуват дългове на фалирали фирми или дългови ценни книжа, каквито са облигациите. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Opinion
# 1
12:09 | 13 September 2010
Крайно време беше някой от икономическите експерти да се ангажира с прогноза кога ще излезем от кризата. Повишенията на борсовите индекси от техните минимални стойности през първото тримесечие на миналата година са значителни. Както всяко правило или тенденция и това си има своето изключение. На българския капиталов пазар изключението е имотния индекс, който не се е променил съществено. Борсовите индекси, отчитащи измененията в цените на акциите, показват започналия дългосрочен бичи пазар на ценни книжа. Просто такива са закономерностите в цикличността на икономическото развитие. След мечите пазари идват бичите. След периоди на намаляване на пазарната капитализация на дружествата започват периоди на тяхното увеличаване. След икономически кризи започват процеси на икономически растеж.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg