Фандъкова за зоните, кучетата, трафика, проектите и още

1228
Фандъкова за зоните, кучетата, трафика, проектите и още

Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане, каза в интервю за БТА днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Комисията, която подготвя предложението, е в края на процеса, който ще е съобразен с действащото законодателство - Закона за устройство на територията на Столичната община (СО), Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси.

Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии, основни булеварди.


Данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията, обясни Фандъкова. Предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона.

Първото и единствено зониране на столицата е направено през 1998 г., като то е отговаряло на тогавашната ситуация в града.

Сега един от критериите ще е вложени средства във всеки район - в метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура.

Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 г. в София са вложени 2.5 млрд. лв. - средства от държавата и общината, за изграждането на инфраструктура. За последните три години вложените пари са 1.37 млрд. лв.

След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян, обеща Фандъкова.

Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат, призна кметът.

Тя допълни, че в критериите за вложените инвестиции ще се отчитат само направените, а не бъдещите.

Проектите

С изграждането на новата инфраструктура правим всичко възможно да не се затруднява движението в града, посочи Фандъкова в отговор на въпрос дали започващото строителство на кръстовища на две нива ще наруши трафика.

Със сигурност ще има затруднения, но моля хората за разбиране - всички видяха, че когато има контрол и се работи, нещата се случват, каза тя, като даде за пример строителството на метрото по "Ломско шосе".

По думите й 2012 г. ще е годината на приключването на строителството на метрото в по-голямата част на града и на началото на строежа на кръстовища на две нива.

Заедно с метрото реконструираме големи булеварди, но не наполовина, както това се случи в първия лъч на метрото преди години, припомни тя.

По думите й, като кмет тя се гордее най-много именно с метрото, с изграждането на канализация, а и с всяко засадено ново дърво.

Според Фандъкова пешеходната зона по "Цар Освободител" ще е спокойно място в трафика след завършването на реконструкцията.

Заедно с метрото разкрихме и културно-историческото наследство, което ще направи градът по-интерес за гостите му, каза още Фандъкова.

Като своя битка кметът определи строителството на детски градини, започнало още от времето й като зам.-кмет на София.

Общината работи по програма за ремонт на уличната мрежа, но се надява повече хора да се включат в мерките за подобряване на енергийната ефективност.

До лятото ще бъдат готови типовите проекти, които изготвя направление "Архитектура и градоустройство". Безплатно ще се предоставя и строителното разрешително за тези мерки.

За предложението на главния архитект Петър Диков за отдаване на прилежащи територии към жилищните блокове кметът посочи, че това е добро намерение, но не бива да се бърза с приемането му, а да има сериозен правен анализ за плюсовете и минусите.

Финансите

Първото тримесечие на годината Столичната община приключва със събрани 80.9 млн. лв., като те са с 1.2 млн. лв. повече от същия период за 2011 г. В събраните средства попада и първият месец от данъчната кампания - март.

Фандъкова посочи, че е "за" разговори с длъжниците на общината за разсрочване на плащанията по задълженията им, но до такъв разговор все още не се е стигнало с ръководството на Софийския университет.

Всички знаем, че бюджетът на БАН не е по-добър от този на СУ, но академията е заплащала всички данъци и такси към общината в срок, за разлика от университета, отбеляза тя.

Ще предложим на Столичния общински съвет да преразгледа таксата за битови отпадъци за молитвените домове, каза още кметът, като уточни, че става въпрос за храмовете, а не за другите нежилищни и жилищни имоти на различните вероизповедания.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Faizan
# 0
22:06 | 17 June 2012
If not for your wrntiig this topic could be very convoluted and oblique.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg