Гено Тонев: Следваме агресивна стратегия

1938
Гено Тонев: Следваме агресивна стратегия

С Гено Тонев* разговаряме относно ДФ Юг Маркет Максимум, както и Българска фондова борса.

Каква е стойността на нетните активи на ДФ Юг Маркет Максимум към днешна дата? Какво е повишението им от началото на годината?

Към 07 май 2007 г., нетната стойност на активите на фонда е в размер на 1,611,179.59 лева, като от началото на годината тя е нараснала с над 60 процента. Този ръст бе доста над очакванията ни и се надяваме през следващите месеци да запазим добрите темпове. Нетната стойност на активите на всеки един от емитираните над 1,07 млн. дяла възлиза на 1,5053 лева.

Каква е постигнатата от вас доходност при управление активите на фонда от началото на публичното предлагане?

Постигнатата доходност от началото на публичното предлагане (18 септември 2006) до сега надхвърля 50 процента. За последните 6 месеца тя възлиза на 38,62%, а от началото на годината – 14,17%. 

С какво ДФ Юг Маркет Максимум е по-различен от останалите договорни фондове в страната?

В общи линии всяка колективна схема за инвестиране, в зависимост от рисковия си профил, се придържа към определени условни рамки на поведение. ДФ Юг Маркет Максимум е фонд, инвестиращ основно в акции (до 80% от активите), търгувани на българския фондов пазар и по този признак попада в групата на агресивните или високо-рискови КИС. Не сме единствените в България, но това, което отличава всеки фонд или инвестиционно дружество от останалите, е стратегията, която следват неговите мениджъри. Нашата е пределно ясна – инвестиции в перспективни според нас сектори на икономиката и по-конкретно – в техните най-качествени представители на пазара. 

Какво е разпределението на инвестициите в акции, облигации и ДЦК във фонда Ви?

Разпределението на активите на ДФ Юг Маркет Максимум е приблизително следното:

Около 73 процента от тях са инвестирани в акции и права на български публични компании. Делът на облигациите (предимно корпоративни) е около 11 процента, а свободните пари и парични еквиваленти заемат дял от около 14 процента.

Както е видно, ние следваме сравнително агресивна стратегия, поддържайки относително висок дела на инвестициите в акции и права, но в същото време не подценяваме и рисковете, присъщи на пазара. За тази цел разполагаме с достатъчно ликвидни средства, чийто дял от активите във всеки един момент не е по-нисък от 10 на сто.

Средната доходност до падежа на дълговите книжа към момента на тяхното придобиване е около 7,10%. Облигациите са корпоративни, издадени от стабилни български компании, като една част от тях са деноминирани в лева, а друга в евро. Някои от тях носят фиксиран шестмесечен купон, а други – плаваща, обвързан с лихвените нива в Европа. 

Кои са основните сектори, на които залага ДФ Юг Маркет Максимум за постигането на по-висока доходност?

Следвайки стратегията за управление, инвестициите на фонда са основно във финансовия сектор, строителството,търговията, машиностроенето. Синтезирана информация за разпределението на активите би изглеждала приблизително така:

С най-голям дял в портфейла са компаниите от сектори като строителство и финанси – със съответни тегла от 12,86 и 10,75 процента от общите активи. Веднага след тях, с дял от 9,45 процента, се нареждат инвестициите в холдингови компании с диверсифициран портфейл от дъщерни дружества. Сектори като машиностроене, търговия, металургия и металообработка са следващите с най-голям дял в активите на фонда.

2007 г. се очертава като годината на първичните и вторичните публични предлагания. Как това може да се отрази на ДФ Юг Маркет Максимум?

Надявам се благоприятно, защото възнамерявам да вземем участие в някои от тях. Дори и да не го направим обаче, самият факт, че у нас се подготвят и провеждат успешно големи IPO ще привлече нови капитали на пазара, а това е добре за всички инвеститори, независимо дали са взели участие в дадено публично предлагане. 

Забелязвате ли повишен интерес през последните години от страна на чуждестранни лица към БФБ-София? На какво се дължи това?

С развитието на нашия пазар, с появата на нови и все по-качествени компании на БФБ, интересът на чуждестранните инвеститори не може да не нараства. Успехът на последното голямо IPO доказа наличието на голям интерес към българския капиталов пазар. Приемането ни в ЕС също оказа голямо влияние върху структурата на пазарните участници и мисля, че този процес значително ще се ускори през тази и следващата година. Относно пазара, смятам, че най-хубавото тепърва предстои.

*Гено Тонев е в "бранша" вече от седем години, преминавайки през почти всички дейности в ИП "Юг Маркет" АД. Брокер на ценни книжа от пролетта на 2003-та до есента на 2006, след което и до момента изпълнява длъжността портфолио мениджър в УД "Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД. Завършил Магистратура в Стопанска академия "Д. А. Ценов" гр. Свищов специалност Финанси. Също така притежава лиценз за брокер и инвестиционен консултант.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...