И. Сеизов: Евро - Финанс с по-агресивна линия на развитие

2665
И. Сеизов: Евро - Финанс с по-агресивна линия на развитие

След изтичане на един успешен проект през последните осем години - какъвто бе създаването на СТС Финанс до влизането му в Булброкърс и с отпадане на ангажиментите към него, реших да погледна пазарите от един друг ъгъл, а именно този на обикновения инвеститор, коментира в специално интервю за Profit.bg, Иво Сеизов, изпълнителен директор на Еврофинанс.

Искаше ми се да видя пазарите от ъгъла на човек, който не е ангажиран пряко в дейността на такава компания, а по-скоро се чувства като клиент на такава компания, с цел да си дам равносметка какво се е случило на пазара, каква е ролята на инвестиционните посредници и къде са перспективите за развитие пред индустрията, допълва Сеизов.

След дълъг период на препускане в сферата на инвестиционните пазари и правенето на бизнес, реших, че е време да поема дъх и да се съсредоточа върху лични компании, които управлявам и притежавам в сферата на счетоводните услуги и HR-а.

Поемането на ангажимент към Еврофинанс дойде по линия на консултантски и счетоводни услуги. След едно преструктуриране и оттегляне на изпълнителните директори на Еврофинанс, заедно с ключови служители, дойде време да работим заедно с Еврохолд и аз благодаря за тази покана. За мен бе голяма част да ми се предложи да поема управлението на Еврофинанс като дъщерно дружество на Еврохолд и да се опитам да развия настоящия бизнес.

Еврофинанс е един от първите инвестиционни посредници в страната, посредникът с най-голям собствен капитал в бранша. Съвсем нормално е да гони една много по-агресивна линия на развитие и да предложи абсолютно всички аспекти на финансови услуги, които са познати на пазара.

Първата основна цел която си поставяме е клиентите на Еврофинанс да имат достъп до абсолютно всички продукти, които се предлагат на пазара, разбира се съобразени през съответните критерии и визия за развитие на посредника. Еврофинанс залага доста високи критерии по отношение на продуктите, които предлага, и услугите, които клиентите ползват в този инвестиционен посредник.

След като се направи анализ къде се намира Еврофинанс и какво трябва да направи, за да бъде по-добре позициониран, се достигна до извода, че посредникът има нужда от спешни мерки в сферата на IT-технологиите.

Към момента посредника има собствена платформа за търговия, която бе една от първите в страната, покриваща достъпа до БФБ и до борсата във Франкфурт. През този софтуер клиентите имаха възможност да търгуват и с валута, и с договори за разлика.

Напоследък обаче на пазара се доказаха други платформи за търговия на валутните пазари. Не е тайна, че едни от най-популярните платформи сред инвеститорите са тези предлагани от Метакуотс - Мета Трейдър 4, а съвсем скоро на пазара бе пуснат и Мета Трейдър 5. Така че ние решихме да заложим на Мета Трейдър 5 като основна платформа за привличане на клиенти за търговия с валута, договори за разлика и индекси, което да позволи едно ново и по-качествено обслужване на клиентите.

С моето влизане в управлението се приключи етапът на преструктуриране на мениджмънта, стартирал в средата на лятото. Към момента Еврофинанс има идеална инфраструктура, членове сме на Фондовата борса във Франкфурт (единствени в Бъргария), ползваме суифт услуги.

Еврофинанс има възможност да играе по-значителна роля в сферата в България. С присъединяването ми към посредника структурирахме нови отдели, които да позволят предлагането на 24-часова търговия на международните пазари, както и да се активизира бизнеса в сферата на инвестиционното банкиране, нещо, към което посредникът се насочва в момента.

В България няма закон за инвестиционните банки. На практика на инвестиционните посредници им е отредено това място. От друга страна сред самите инвестиционни посредници сегментацията към момента е много голяма.

Минималният капитал за лиценз за работа като инвестиционен посредник е 100 000 лева. Най-често срещаният инвестиционен лиценз е 250 000 лева. Най-много инвестиционни посредници са с такъв капитал. Има и няколко посредника с капитал от няколко милиона, какъвто е и Еврофинанс. В закона е диференцирано ясно и това какви са услугите, които могат да извършват двата вида посредници.

На западните пазари инвестиционните банки извършват едни далеч по-сериозни и частно структурирани инвестиционни продукти към своите големи клиенти. Това е и целта на Евфрофинанс - да предлага подобен род услуги.

За нас като един от най-големите посредници това ще е предизвикателството - наистина да влезем в този сегмент на частно банкиране, на сделки, на преструктуриране, сливания и поглъщания и т.н.

Пазарите остават в състояние на много висока чувствителност към дълговата криза. Независимо от стремежа на правителствата да регулират този бизнес, да изнесат риска извън полето на финансовите пазари, инвеститорите са изключително притеснени от възможността на регулаторите да се справят с тези пазари.

В глобалния финансов сектор една дългова криза в Европа засяга и азиатските и американски инвеститори. Глобалният пазар се намираше в дълги периоди на възход, след който следваха няколко етапа на кризи, като в момента изключително важно е стабилизиране както на европейската, така и на американската икономики.

Без ясни сигнали, че това се случва, инвеститорите няма да излязат от сферата на „сигурните инвестиции", гарантиращи запазване на благосъстоянието им, и да се насочат към такива с по-високи премии. Смятам, че нагласите на инвеститорите са за излизане от този период на турболенция и виждане на ефекта от консолидираните действия в САЩ и Европа.

В това число на БФБ очаквам между шест и девет месеца адаптиране към тенденциите на международните пазари. Особено поради това, че сме значително по-малък пазар, със значително по-слаб развит финансов сектор.

Очаквам на нашия пазар да видим навлизането на нови играчи, на преструктуриране на настоящите участници и предлагането от тях на услуги, с които не сме ги познавали до момента. Това би разнообразило пазари и би внесло свежест в него

Така или иначе имаме един голям и значителен финансов ресурс в банките в депозити и прекалено дългото му заседяване там е рисково с оглед постигане на едни разумни нива на доходност.

Нормалното място на парите е да са на борсата, от там да влязат в реалната икономика, да се получи една възвращаемост и едно възвръщане на ръста на дохода на населението. Ситуацията в банковия сектор изисква банките да се върнат към здравословните нива на кредитиране, респективно да преструктурират своите вземания в посока на по-рисковите такива и т.н.

Изтегли демо от Meta Trader 5

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Liliam
# 0
16:12 | 17 December 2011
Hey, kliler job on that one you guys!
insider
# 1
21:10 | 11 October 2011
класика, ама не мога да разбера закъсали ли са посредниците или какво? като си от кухнята, защо не им извадиш резултатите за 2010?
gogo
# 2
15:10 | 11 October 2011
Казвам това, не защото съм загубил, а защото знам доста неща от кухнята и то не в един брокер и не само в България. Нещата просто са такива.... Всеки сам може да сметне какви обороти трябва да имат въпросните ФОРЕКС-Метатрейдър посредници, за да си избиват разходите за лицензи, заплати, наеми, реклами и т.н.. Сметката е проста и няма как да излезе само с комисионни. А за мнението долу, най-вероятно е на самия господин И.С.
za gogo
# 3
12:10 | 11 October 2011
Когато пИчелиш посредника ти е номер 1. Когато си занилил някоя сметка - той е нещастник и лъжец. Типично по български
gogo
# 4
11:10 | 11 October 2011
Този какъв лъжец е нямам думи просто. Изгониха го от Булброкерс, защото там нещата не вървят, а той вика че искал да погледне нещата от друг ъгъл. ХАХХАХХАХХ. Сега пък Евро Финанс са го закъсали и нямат приходи и те се пускат на златната кокошна наречена ФОРЕКС. Защото там, ако клиента губи, брокера печели всичките му парички, а не само комисионната. Това го знаят всички, който се занимават от повече време. Изобщо Сеизов е един измекяр, който знае няколко трика как да занулява сметките на клиентите си и за това са го извикали. А той какъв артист е и как се вживява в интервютата не е истина направо............но в този бизнес е така, трябва да си лъжец :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg