Историята на NetIX - най-добрият интернет

3187
Историята на NetIX - най-добрият интернет

© Марин Кравелов

NetIX е първата в света дистрибутирана платформа за обмяна на трафик (т.нар. IXP-и), която стартира през 2013 г. Платформата осигурява по-бързо, по-евтино и по-качествено свързване на клиентите си със създателите на съдържание.

В NetIX има свързани повече от 20 локални точки за обмяна на трафик, обслужва над 100 клиента, достига до над 4000 свързани мрежи в 28 свои точки на присъствие в Европа и САЩ, като обменяният трафик надминава 400 Gbps.

Октомври месец компанията спечели първа награда в категорията „Най-добра платформа за обмяна на трафик“ за 2018 г. на най-престижните награди в телекомуникационната индустрия - Global Carrier Awards, организирано от Capacity Media.

За последните 2 години NetIX е най-добрата платформа измежду 542 други подобни компании в целия свят. За по-малко от 6 години NetIX разполага с най-добре развитата мрежа и предлага най-голям брой директно видими мрежи, изпреварвайки компании с над 20-годишна история.

През 2018 г. организацията отвори 5 нови точки на присъствие на 5 различни пазара; създаде нови локални платформи за обмяна на трафик в България и Гърция; въведе криптовалутата като алтернативен начин за заплащане на услугите; разви нови услуги, като достъп до транзитен трафик, свързаност до клауд платформи (Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure и други), разпространение на TV/Audio канали и DDoS защита.

Вижте какво заяви в интервюто си за Profit.bg Деан Белев, VP Services в NetIX:

Г-н Белев, NetIX е компания, която свързва различни компании, в различни точки на свързаност в целия свят? Можем ли да кажем, че NetIX прави света по-малък?

Да, можем да кажем, че NetIX прави света по-малък. Всъщност светът не е толкова голям, колкото си мислим. Съществува изкуствено разделение между компаниите на малки и големи, на регионални и глобални, с присъствие в един или в много дейта центрове.

NetIX се явява като един вид обединител и изравнител на тези критерии. Ето какво правим ние – без значение от това къде се намира компанията, без значение колко е голяма, ние й предоставяме качествена свързаност до интернет пространството.

Как бихте обяснили на едно дете какво е NetIX?

NetIX е най-добрият интернет.

NetIX е първата в света дистрибутирана платформа за обмяна на трафик (IXP-и)? Какво е чувството да си първи в дадена сфера?

Да, ние сме първата в света дистрибутирана платформа за обмяна на трафик. В началото не осъзнавахме какъв ще бъде ефектът от наличието на подобен тип услуги върху развитието на телеком пазара, защото това не засяга само интернет свързаността. Сега, шест години по-късно, почти няма телеком компания по света, която да не опитва да копира по някакъв начин това, което ние сме създали като идея преди няколко години.

Насоката на всички тези компании е наистина да предоставят услуги от нов тип, които свързват компаниите, а не ги разделят, услуги, които правят пазарите равноправни, компаниите по-близки и които създават бизнес.

Защо в последните години платформите за обмяна на трафик нараснаха първо като брой фирми, които предлагат такава услуга, и второ, като клиенти, които искат да използват подобни услуги. На какво, според вас, се дължи увеличаващата се нуждата от подобна услуга?

Смело мога да кажа, че това е тенденция. През последните години бяха създадени доста добри практики. Вече започва да се размива разделението на локални и глобални IXP-та. Всички платформи започват да предлагат услуги, които се търсят от участниците в тези платформи.

Това все повече сближава позициите между платформите, но също така дава повече ползи и за самите участници. Затова локалните ексчейнджи продължават да създават услуги с добавена стойност за партньорите си и съответно участниците се множат. 

Какво отличава NetIX от конкурентните платформи?

NetIX продължава да бъде първи на пазара в много отношения: най-много директно свързани мрежи, най-голяма карта на присъствие, най-много дейта центрове сред дистрибутираните ексчейнджи. Имаме сравнително гъвкава политика на свързване и на ценообразуване. Лесно и бързо се нагаждаме към търсенията на пазара и към нагласите на клиентите. Това ни прави сравнително уникални.

Професионалният екип, с който разполагаме, е с дългогодишен опит в телеком бизнеса. Успяваме да предвидим промените на пазара и в услугите на телеком индустрията, известно време преди те да се случат,  успяваме да ги създадем като едни от първите и съответно това ни носи предимства.

Всъщност вие създавате тенденции?

Да, точно така. Ние създаваме тенденции!

Къде се простира мрежата на NetIX? Може ли един участник от Бразилия, например, да се включи?

Да, може. Начините са не един и два. Мрежата на NetIX се развива постоянно. В момента имаме присъствие в Европа, Северна Америка и Карибския регион. Плановете за 2019 г. са отваряне на точки на присъствие в Южна Америка, Африка и Азия.

Така че една компания може много лесно и бързо да се свърже, било то от Бразилия, в някоя от съществуващите ни точки в Северна Америка или в Европа. Ако не успеят, скоро ние ще отидем при тях.

Предлагате доста разнообразни услуги – NetIX GIX, NetIX BG, OnNet. Как клиентът може да реши каква услуга да използва? 

Услугите на NetIX са създадени така, че да следват нуждите на участниците. Тези услуги покриват определени търсения така, че клиентите да получават точно това, от което имат нужда. Всяка една от услугите е обяснена маркетингово и с технически средства на сайта ни и в документите с описанието им. Описали сме толкова точно с думи конкретните нужди на клиента, че когато погледне услугата или диаграмата, той много добре знае коя конкретна негова нужда се покрива.

Ето защо не му е трудно да направи своя избор. Услугите на NetIX могат да се считат за много, тъй като покриват всички нужди на телеком клиентите – стандартни и по-специфични. В действителност обаче не са голям брой. Оказва се, че не е чак толкова трудно да покриеш изискванията на клиентите. Това, от което те имат нужда, е доста простичко: качествена услуга на достъпна цена.

Може ли малко тайни от кухнята? Как развивате различните услуги?

Във всичко има щипка гениалност. Това да сме първи на пазара не е случайно. Да се задържаме на върха през всичките тези години не е плод на стечение на обстоятелствата. Тайната съставка може би е професионализъм и някаква искра гениалност, която винаги изскача в екипа. Имаме професионална интуиция, която ни позволява да предвидим добре тенденциите на пазара.

В общи линии всичко е свързано с постоянно влагане на усилия в това да чуваме клиентите, да следим тенденциите и да практикуваме скучни неща като проучвания на пазарите. В общи линии тайната се крие в 99% ежедневен труд и някакъв малък % изблици на просветление. Ежедневна работа, безброй проучвания, следене на пазарите, комуникация с клиенти и търсене на нови възможности за пробиване на нови територии, както и нови възможности за удовлетворяване нуждите на клиентите.

Октомври месец бяхте отличени като „Най-добра платформа за обмяна на трафик“ в света, според Capacity media. Как се стигна до това световно признание, освен с 99% труд?

Факт. Месец октомври в Лондон бяхме отличени на най-голямото телеком събитие в света като „Най-добрият ексчейндж“ за 2018-та година. Това следва естествения път, който сме заложили в развитието на платформата и услугите. След като бяхме сред двете най-добри платформи за 2017 г., сега сме най-добрата платформа за 2018 г.

Това се получава с ежедневно себеотдаване и целенасочени усилия на екипа в това да правим услугите по-добри и клиентите ни по-щастливи от това, че получават качествени услуги. Това е дълъг процес, който много компании опитват да извървят, но истината е, че признанието в последните две години идва при нас.

Споменахте вашия екип. Може ли да ни кажете повече за него, защото, в крайна сметка, всички награди и отличия са на практика признание за екипа, който седи зад тази платформа.

Това наистина е признание за екипа. Ние се целим в това да създадем възможно най-добрите услуги за клиентите ни. Тези признания ни радват. Плод са на колективния, професионален труд на всички от NetIX.

Екипът ни е голям, защото в него влизат едни от най-доказаните специалисти в развитието на бизнеса, в развитието на услугите, в техническата поддръжка, в продажбата и маркетирането им. Сравнително малък е като количество. Свързаните лица с NetIX, които работят по неговото развитие, не надвишават 20-25 човека. От гледна точка на постиженията, това е сравнително голям екип и сравнително малък като брой хора. 

До колко креативността има място във вашия бизнес и как тя ви помага да създавате  добавена стойност за вашите клиенти?

Тя е в основата на всичко. Търсим уникалното в продуктите ни, това, което ще ни разграничи от вече предлаганото на пазара. Не е нужно да е нещо тотално различно, нещо абсолютно ново. Понякога един продукт е необходимо да го промениш съвсем малко, за да пасне напълно на нуждите на някого.

Търсим това, което прави продуктите по-различни, по-използваеми, по-лесни за употреба и по-качествени. Понякога може да премахнеш излишното, а понякога – да добавиш нещо малко, за да промениш нещата към по-добро. Това е креативността, която влагаме. 

Какви са дългосрочните ви планове?

Всяка година залагаме цели за развитие на бизнеса. Тази година няма да е по-различна. Сега очакванията към нас са по-големи, след като две години подред сме най-добрата платформа за трафик в света. За следващата година сме си поставили наистина амбициозни цели. Искаме да увеличат пазарите си на присъствие, което е свързано с възможността да предоставим услугите на NetIX до колкото се може повече оператори в световен мащаб.

Второ, да подобрим портфолиото от услуги като добавим нови, навлезем на нови ниши с нови услуги, подобрим инструментариума, който създаваме в полза на клиентите, за да могат да следят услугите, които използват от нас. Желаем да навлезем на нови пазари в Северна и Южна Америка, Африка и Азия, да сключим стратегически партньорства с едни от най-големите компании в света, така че те да могат да се възползват от услугите на NetIX и да предоставят своите услуги, трафик и свързаности в полза на другите участници от NetIX.

Повишаването на сигурността в NetIX е изключително важна, затова ще доработим нашата платформа за защита от зловредни атаки, като отворим нови и нови точки, в които тя да може да се използва. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...