Къде и как студентите могат да научат повече за инвестициите

11391
Къде и как студентите могат да научат повече за инвестициите

© Pixabay.com

Фондация "Атанас Буров" традиционно организира Лятно училище "Инвестиции".

Повече за инициативата можете да разберете от интервюто на Profit.bg с Красимира Паунина, CFA, ръководител Управление на портфейли и КИС, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, и академичен координатор на Лятното училище.

Г-жо Паунина, разкажете ни за Лятното училище „Инвестиции“, което се организира от фондация „Атанас Буров“, със съдействието на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД. За коя година се провежда инициативата?

Тази година предстои седемнадесетото издание на инициативата Лятно училище на фондация „Атанас Буров”. Основната тема е „Инвестиции”, като акцентите в него ще бъдат практически анализ на капиталови инструменти, инвестиционни решения и подходи, работа с информационни приложения, инвестиционна етика, корпоративно управление, професионални сертификационни програми, финансови опции и VBA програмиране.

Мероприятието ще се проведе в гр. Банкя между 22 юни и 1 юли 2018 г. По този повод фондацията обяви конкурс за стипендии за участие в обучението.


Участниците в училището ще бъдат поставени пред задачи с практически характер, като за целта се очаква да демонстрират знания, съобразителност, креативност и умения за работа в екип.

Какви са изискванията и сроковете за кандидатстване?

В Лятното училище ще бъдат включени до 20 студенти от икономическите университети от страната и чужбина, със завършен най-малко трети курс, и имат успех от следването най-малко много добър 4.50.

Важно условие е отличното владеене на английски език, тъй като почти цялата програма на Лятното училище ще се проведе на английски.

Срокът за кандидатстване е 15 май 2018 г., като трябва да се изпрати попълнена информационна карта, автобиография и самостоятелно написано есе на английски език по някоя от посочените актуални икономически теми в официалните условия на конкурса. Одобрените стипендианти ще бъдат обявени до 24 май 2018 г.

Освен на официалната страница на фондация „Атанас Буров“, повече информация може да бъде открита и в официалната група в LinkedIn. Също така, от 2016 г. специално за Лятното училище е създадена официална страница във Facebook.

Какви са новите елементи в програмата?

При подготовката на Лятното училище се стремим, освен знанията за фундаментален анализ, да засегнем и съществените тенденции в света на инвестициите. По този начин с всяко издание надграждаме темите с полезна и релевантна информация от практическа гледна точка.

През 2018 г. се стремим да отразим задълбоченото влияние на технологиите във финансовия сектор, като освен работата с информационни приложения и платформи, участниците ще бъдат придобият и конкретни умения, свързани с автоматизиране на обработката и анализирането на финансови бази данни.

Сред новите теми ще се включва и популярният инвестиционен подход top-down, включващ макроикономически анализ, който ще бъде демонстриран на практика чрез информационната платформа за анализ и търговия на финансови инструменти - Bloomberg Terminal.

Също така, студентите ще получат практическо обучение, свързано с едни от най-популярните деривативни инструменти – финансови опции.

Кои ще са лекторите тази година?

Лекторите на училището са с богат опит във финансовата сфера и капиталовите пазари.

За поредна година екипът на „Карол Капитал Мениджмънт“ ще подкрепи Лятното училище, като сред експертите, които са представители на компанията, ще бъдат Надя Неделчева, CFA, ръководител Управление на портфейли и анализи, Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър, и Даниел Дончев, CFA Ръководител Инвестиционни стратегии.

Сред водещите лектори са и Николай Василев, CFA, управляващ партньор в „Експат Капитал“, Иван Такев, изпълнителен директор на „Българска фондова борса - София“, Владимир Гочев, ACICM, финансов директор в Eleven, Никола Попниколов, финансов директор в We Are Pentagon Group, Николай Стойков, портфолио мениджър в „Аларик Кепитъл“, Ивелин Камбуров, ACCA, финансов директор на Credissimo, Георги Български, автор на книгата "CFA®, FRM® & CAIA® EXAMS TIPS & TRICKS”.

Смятат ли участниците, че това може да е трамплин към намирането на работа в сферата в бъдеще?

Статистическите данни към момента показват, че преобладаващата част от преминалите през Лятното училище студенти впоследствие започват кариерното си развитие във водещи финансови институции в страната и чужбина.

Това, с което инициативата е изключително полезна за всеки участник, е възможността тя или той да бъде част от едно вече сравнително голямо общество, състоящо се от бившите възпитаници на фондацията, сред които има много талантливи, амбициозни и високообразовани професионалисти, с които могат да споделят общи интереси и бизнес начинания.

Споделете за вашия опит, свързан с инициативата.

Като студент, бях селектирана за участник в Лятното училище. Няколко години по-късно, през 2016 г., ме поканиха да бъда лектор и ментор в инициативата. Тази година имам удоволствието, освен като част от лекторския екип, да бъда и Академичен координатор на Лятното училище.

Съответно, мога с гордост да отбележа, че имам известен опит и в трите процеса – като участник, като лектор и ментор, както и като част от организационния екип. За мен Лятното училище е полезна образователна кауза, която предлага уникалната възможност в рамките на 10 дни да получиш практически насоки и съвети във финансовата сфера от топ професионалистите в България, да работиш интензивно в екип по актуални казуси, както и да презентираш знанията и уменията си пред представители на цялата инвестиционна общност в страната.

Бих я препоръчала както на студентите от икономически специалности, така и на колегите от финансовата сфера, защото чрез програмата те ще могат да се запознаят с талантливи студенти, които един ден могат да станат част от техните екипи.

Наричам Лятното училище „кауза“, защото с нея са ангажирани pro bono изключителни професионалисти, които желаят да подпомогнат създаването на бъдещи такива. Всички ние от екипа вярваме, че качественото образование е задължително условие за икономическия ни прогрес. Съответно, заедно подкрепяме развитието на талантливите студенти в България.

Мнението има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg