Каква е формулата на успеха, според доц. Емилия Занкина от АУБ

3498
Каква е формулата на успеха, според доц. Емилия Занкина от АУБ

© АУБ

Доц. Емилия Занкина е защитила докторат по международни отношения в Питсбъргския университет и има бакалавърска степен по политически науки и реторика.Била е заместник-директор на Центъра за руски и източноевропейски науки към Питсбъргския университет и асистент-редактор на научното списание East European Politics and Societies.

Днес преподава политически науки в Американския университет в България и е заместник-ректор по академичните въпроси на университета. Вижте какви са прогнозите и за следващата 2019 г. в интервюто за Profit.bg:

20 професионалисти взеха дипломите си по „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“ от съвместната магистърска програма за ръководни кадри на Американския университет в България и SDA Bocconi. Какви са плановете ви за магистърската програма за следващата 2019 г.? Ще предложи ли тя обучение и в други сфери?


На 2 декември първият випуск на тази престижна магистърска програма получи дипломите си. Американският университет в България е водещ в страната в специалностите „Бизнес администрация“ и „Политически науки“, а SDA Bocconi е сред десетте най-добри висши училища за бизнес в света. За SDA Bocconi това е първата съвместна магистратура в Източна Европа.

Част от нашата мисия е да проправяме път на нови тенденции и инициативи както в България, така и в региона. Ще доразвиваме и разгръщаме тази програма, като през 2019 г. очакваме да стартира втората група. Програмата подготвя висш мениджмънт за изключително важни сфери за развитието на България и региона. Именно секторите, върху които се фокусира програмата, са ключови в този процес, поради което тя изцяло отговаря на  мисията на АУБ.

В допълнение в София продължава с успех и магистърската ни програма по бизнес администрация, предназначена за ръководни кадри. И там талантливи млади мениджъри и предприемачи се обучават от международни преподаватели, които предават знанията и опита си, натрупани на глобално ниво, но ги пречупват през спецификите на нашия регион.

Executive MBA програмата на АУБ е създадена с мисията да гради лидери за днешния и утрешния ден. През 2018 г. програмата отпразнува 15-годишнината си, като за тези години подготвихме над 350 професионалисти с вдъхновение за позитивна промяна и така трансформираме бизнес средата в България.

Американският университет в България редовно организира публични лекции и събеседвания с изявени лидери, новатори и визионери. Можете ли да ни разкриете поне едно име, на чиято лекция ще можем да присъстваме през следващата година?

Мисията на АУБ е да оставя отпечатък – да създава общност, която се основава на споделени ценности. Една от основните ни цели е да подкрепяме демократично управление и здрави институции. В този стремеж срещите с визионери и изявени лидери са много важни. Опитваме се да поставяме на дневен ред теми, които са на гребена на вълната в обществото и в академичния свят – и то не само у нас, и са значими за нашето бъдеще.

През 2019 г. ще имаме честта да бъдем домакини на лекцията на младия културолог от Индия Авишек Рей на тема пътуващите представи и идеи. Изключително актуалната тема за бизнеса и новата му роля в обществото ще бъде в центъра на представянето на книгата „Корпоративна устойчивост и отговорност“ от д-р Марина Стефанова, директор „Устойчиво развитие“ в Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

В края на тази година в страната проведохте национален лекционен тур на тема „Професиите на бъдещето“. Няма как да не ви попитаме - кои са тези професии, да кажем, в следващите 10 години?

Обучението в АУБ следва американския модел liberal arts – неговата основна грижа е да създава и поощрява нагласата и студентите, че в бъдеще ще расте ролята на микса между чисто професионални познания и умения и цялостната личност с нейните ценности, идеи и характер.

Този подход доказано постига оптимални резултати чрез: възможност за избор на специалност до края на втората година, както и по-голяма широта, което означава две специалности плюс подспециалности по избор, а защо не и интердисциплинарна специалност по индивидуален учебен план. Това съчетание от знания в разнообразни сфери в комбинация със задълбочени познания в конкретна област, води до развиване на критично мислене, творчески подход при решаване на проблеми, гъвкавост и адаптивност.

Това са част от качествата, които ще бъдат все по-ценени, тъй като ни дават възможност да бъдем успешни при различни обстоятелства. Към строго професионалните познания и умения добавяме висока дигитална компетентност, както и психологически и социални умения. Наред с академичен процес на световно ниво, предоставяме на студентите възможност за живот и общуване в мултикултурна среда и вдъхновяващ кампус.

Този опит е ценен за тях, независимо какви нови професии ще възникнат в близко или в по-далечно бъдеще. Ние градим прагматици, хора с гъвкаво мислене, както и с каузи за своята общност, а и за света като цяло. Именно на тях принадлежи бъдещето.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vlady
# 0
18:02 | 18 February 2019
АУБ трябва да покани най-големия специалист по икономика и управление проф. Ал. Томов - може да научи студентите на най-модерните свои теории като теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg