Какво да очакваме през 2019 г. от телеком сектора у нас?

2384
Какво да очакваме през 2019 г. от телеком сектора у нас?

© Виваком

В кои стратегически области ще работи Виваком през настоящата 2019 г.? С този и други въпроси се обърнахме към Мирослав Петров, главен директор Продажби в компанията.

Каква ще бъде следващата "голяма новина" на телеком пазара у нас през 2019 г., пречупена през вашия поглед?

Телекомите отдавна вече не са компании, които предоставят просто телефония или интернет свързаност. Нашият бизнес и иновациите в него са от ключово значение за подема на много други индустрии и на обществото. В този смисъл – „голямата новина“ не е само за нас, а за бизнеса като цяло, това е напредъкът в сферата на Интернет на нещата.


Новите решения и услуги, на които ще ставаме свидетели през тази и следващата година, ще са в посока дигитализиране на бизнеса. Това, от своя страна, ще доведе до промени в стратегиите и структурите на компаниите. Стремежът ще бъде всичко, което може да се автоматизира и да се случва онлайн. 

Другата голяма тенденция е развитието на облачните услуги. Те са цялостна бизнес платформа, която спомага за премахване на т.нар технологична бариера, защото елиминира нуждата от инвестиция в хардуер. Основните предимства на облачните архитектури са оптимизиране на разходите, повишена гъвкавост, почти неограничена скалируемост, по-ефективното използване на ресурсите, самообслужване на крайните потребители и по-добро използване на ИТ персонала.

Ние работим активно в тази посока и развиваме решението си VIVAcloud, което се характеризира с високо ниво на сигурност и надеждност.

През 2018 г. Виваком интензивно работи с българските училища, за да направи образованието по-интересно и достъпно за децата. Какво да очакваме от компанията в тази насока през 2019 г.?

Нашата инициатива „Образование 4.0“, която започна през 2018 г., продължава да бъде стратегически приоритет на компанията. Нейната цел е да въведе дигиталното образование в българското училище. Гордеем се с това, че тя стана широко известна в обществото. Под дигитализиране на образованието ние разбираме преподаване, учене и цялостно общуване между учители-ученици-родители с помощта на дигитални устройства.

Преподаването с помощта на технологиите е интересно и стимулиращо, то използва уменията и активността на децата в интернет и развива тяхната креативност, аналитично мислене, възможности за работа в екип. То гради нови умения паралелно с традиционните, като използва технологиите в процеса на обучение и е предпоставка за адекватна и успешна реализация на учениците в живота и на пазара на труда.

В този смисъл, нашата работа продължава и през 2019 г. В средата на януари, заедно с нашите партньори, проведохме кръгла маса за родители – третият участник в образователния триъгълник учители-ученици-родители. Чухме мненията и препоръките на трите страни, получихме много конструктивни предложения за подобряване на преподаването чрез използване на технологиите. 

Конкретните препоръки към образователните институции ще бъдат дискутирани на следващото събитие от инициативата „Образование 4.0“ – голямата национална конференция, която планираме през февруари с участието на всички заинтересовани страни. Тогава очакваме и обратна връзка от експертите и институциите, така че да се обединим около предложения, които да залегнат в бъдеща национална стратегия и пътна карта за дигитализация на образованието.

И, разбира се, като високотехнологична компания, ние ще продължим да предлагаме на българските училище „умни“ решения за техните нужди, така че да можем да предложим висококачествено образование на съвременните ученици.

Иновативната система за видеонаблюдение на Виваком вече функционира успешно в няколко български общини. Как прогнозирате да се развива този сегмент от дейността ви през следващата година? 

Наистина, иновативната система за видеонаблюдение вече е изградена в над 30 общини и очакваме през 2019 г. броят им да расте. Сред тях са Враца, Албена, Благоевград, Поморие, Тутракан, Никопол, Нови пазар, Созопол.

Съвременното технологично решение осигурява не просто камери, а свързаност между тях и аналитичен софтуер, чрез който автоматично може да се следи трафикът по пътищата, да се разпознават регистрационни номера на автомобили, да се засичат опасни обекти, да се сигнализира за забравен багаж, да се разпознават лица.

Подобрява се взаимодействието между службите за сигурност и общината. На места, където вече е внедрена, има данни за намаляване на битовата престъпност с до 30%. Системата допринася силно за повишаване на сигурността на гражданите.  

Всъщност видеонаблюдението е част от много по-голямата и интегрирана платформа VIVA Smart city, насочена към мониторинг, анализ и интелигентно управление на градска среда. Чрез нея се получава информация за всички най-критични въпроси за управлението на града. Ние предлагаме за българските общини 13 модула, които отговарят в най-голяма степен на техните нужди за разрешаване на най-чувствителните проблеми на съвременния град - мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление.

Системата има най-общо два панела. Единият е в помощ на общинското управление и подпомага работата на местната власт. Вторият панел е за гражданите. Визуализира се като мобилно приложение, което всеки може да изтегли. Платформата за управление на умния град събира информация за ритъма на живот в населеното място и проблемните зони.

Натрупаните данни се анализират и на тази база управляващите могат да вземат решения за подобряване на редица процеси и това е начинът да превърнат населеното място в умен град. 

И през 2019 г., като един от лидерите в предлагането на модерни технологии, Виваком ще продължи да инвестира целенасочено в развитието и предлагането на иновативни проекти, свързани с Интернет на нещата, изкуствен интелект и всички технологии, които  улесняват живота на хората. Това е наша стратегическа цел.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg