Какво е добре да се направи с финансовия резултат на БФБ?

1434
Какво е добре да се направи с финансовия резултат на БФБ?

Както Profit.bg вече писа, срочните депозити в банки на Българска фондова борса - София АД към 31 декември 2007 г. са 3.756 млн. лв., а паричнитe средства и парични еквиваленти са още 5.181 млн. лв. Данните са съгласно последния отчет за дейността на дружеството през 2007 г.

Популярността на борсата през миналата година (сред частния бизнес и активната борсова търговия) се отрази върху оборота и, респективно, въру приходите на БФБ, идващи от удържани комисионни, регистрационни таси и др.

Тук е редно да се направи и едно уточнение. Според Минчо Минчев, главен дилър в Инвестбанк, обаче, „изминалата година е била изключително добра откъм оборот за БФБ, благодарение на сключените рекодни сделки с акциите на БТК, СИБанк“. Това е и причината борсата да реализира и рекордни приходи от такси.  Според него те едва ли в скоро време ще имат аналог за капиталовия пазар.

Статистиката за 2007 г. сочи, че оборотът на БФБ скача от 3.38 млрд. лв. през 2006 г. до 9.95 млрд. лв. за миналата година. Броят сделки в това време нараства от 213.6 хил. до 490.55 хил.

Нека да припомним, че комисионните на БФБ, която удържа при стандартните сделки с ценни книжа е 0.10%. С този процент се удържа всяка една страна по транзакцията.  

Поради успешната година и предстоящите събития около включването на БФБ към търговската полатформа на Deutsche Boerse Xetra, екипът на Profit.bg се допита до трима пазарни участници с въпроса - „Какво би било добре да се направи с печалбата на борсата за 2007 г.?“

Разбира се, тук идва време за второ уточнение. Както се изрази друг един пазарен ексепрт, подобен въпрос би бил по-пододящ, в случай че държавата е изяснила стратегията си за развитие на пазара и борсата като институция. Четвърти експерт се дистанцира от темата с довода, че не смята да учи когото и да било как да разходва средства! Въпреки различните мнения и евентуални критики, смятаме, че подобна тема ще предизвика интерес сред читателите на Profit.bg!

Ето мненията и коментарите на тримата пазарни участници:

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Изминалата година бе изключително добра откъм оборот за БФБ, като се склучиха рекодни сделки с акциите на БТК, СИБанк, които надали в скоро време ще имат аналог за капиталовия пазар. Именно поради тази причина БФБ реализира и рекордни приходи от такси, които е редно да се използват в голямата си степен за подобряване на услугите, избършвани от фондовия пазар.

През настоящата година ще се сдобием с нова система за търговия, която със сигурност има изключително висока стойност както от финансово изражение, така и от ползата която ще допринесе за развитието на борсовата търговия. В никакъв случай не би трябвало да се спира до тук, дори напротив, трябва в същия дух да се продължи с мащабна инвестиционна програма, която да превърне БФБ в лидер на регионалнио ниво.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Смятам, че голяма част от печалбата на борсата трябва да се инвестира в подобряване на технологичното обслужване на търговията. Използването на търговската система Xetra ще има ефект върху тъговията на брокерите, но вероятно за клиентите на COBOS няма да има съществена промяна (освен новите типове поръчки). Не е редно и не може борсата да си позволи да има прекъсвания на търговията поради високия трафик на поръчки в по-динамични дни на търговия.

Друга възможност за разумно инвестиране на печалбата би била проучване и сътрудничество с други борси във връзка с въвеждане на нови инструменти за търговия, подобряване на ликвидността, популяризиране на самата борса и др. От БФБ вече отделят средства за подобна дейност.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, КД Секюритис 

Миналата година 90% от печалбата беше разпределена под формата на дивидент. Предвид, че за тази година се очаква да бъде платена електронната платформа за търговия Xetra, която е сериозна инвестиция, е малко вероятно да се повтори миналогодишния сценарий. Вариант част от печалбата да се разпределя като дивидент, а останалата печалба да се инвестира за технологичното обновяване и развитие на борсата, изглежда приемлив.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg