КДН: Изнасяме половината си продукция за страни от Европейския съюз и Балканите

1176
КДН: Изнасяме половината си продукция за страни от Европейския съюз и Балканите

С изпълнителния директор и председател на Съвета на директорите на Капитан Дядо Никола Кямран Йозгур разговаряме за инвестициите в дружеството и перспективите пред компанията и нейните конкуренти.

1. Какви са основните произвеждани продукти от Капитан Дядо Никола?

Традиционното производство, на което залага дружеството е, както знаете, тръби и свързващи части за тях – фитинги от PVC, PE и PPR. В последните няколко години дружеството успешно внедри и производството на пластмасов амбалаж за хранителната и химическата промишленост. През 2006 и 2007 г. част от инвестициите бяха насочени и към ново направление в производството – производство на матрици за тръби, фитинги и амбалаж.

2. Каква част от продукцията е предназначена за износ и каква за местния пазар?

Може да се каже, че половината от продукцията на този етап се изнася за страни от Европейския съюз и Балканите, а другата половина се реализира на вътрешния пазар.

3. Кои са основните Ви конкуренти в България и ЕС?

В България основните конкуренти са няколко средно големи производители Пластик, Еспейс, Аквапласт, Индустриалпайп. На Европейския пазар конкуренти са Вавин, Рехау, Жокей и Трейспластик.

4. Как влияе поскъпването на суровините върху крайната цена на продукта и резултатите на компанията?

Поскъпването на основните суровини за производството влияят негативно на крайната цена на продукта и съответно на финансовите резултати на дружеството, независимо от направените до момента инвестиции. Както знаете, основните суровини за производството са петролни деривати, чиято цена постоянно се покачва.

5. Какво предвижда инвестиционната програма на дружеството за тази и следващата година?

През изминалите няколко години бяха направени доста инвестиции в дружеството, поради което през следващата такива не се предвиждат.

6. Предвижда ли компанията допълнително финансиране чрез увеличение на капитала или облигационна емисия?

На този етап не се планира привличане на допълнително финансиране чрез увеличение на капитала или облигационен заем. Както казах, не се предвиждат мащабни инвестиции в близко бъдеще.

7. Какви са прогнозните резултати на дружеството за тази и следващите години?

Съществуващата конюнктура на пазара на основните суровини, които са петролни деривати не дава възможност за предоставяне на реалистични прогнози, ето защо на този етап се въздържаме от такива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg