Кой президент иска да свързват името му с фалит на Щатите?

1800
Кой президент иска да свързват името му с фалит на Щатите?

САЩ изпаднаха за няколко часа през април 1979 г. в технически фалит, но тогава събитието не води до вълнения на финансовите пазари, защото забавяне има само по някои плащания. Днес обаче ситуацията е по-друга, заяви в интервю за Handelsblatt Майкъл Блументал, който по онова време е на поста финансов министър при президента Джими Картър.

Г-н Блументал, САЩ изпаднаха през 1979 г. в технически фалит, който продължи няколко часа. Каква аналогия с днешната ситуация може да направите?

Трудно ми е да сторя това. Тогава не се случи нищо значително, случката не доведе до никакви последици за пазарите. Но днес сме в напълно друга ситуация и от политическа, и от икономическа гледна точка.


Защо мислите така?

Това, което става днес във Вашингтон е истински скандал. Ние сме богата страна, която обективно е способна изцяло да плаща сметките си. Проблемът е в народните избраници.

Какво по-конкретно имате предвид?

И при нас, в Америка, и в Европа виждаме неспособността на политиците да се справят с нарастващата тежест на проблема. Политическата класа е изостанала в развитието си и повече не е способна да реагира адекватно на изискванията на XXI век, с неговите изключително технологични и обвързани пазари.

Но сега проблемът е във Вашингтон...

Политиката ни днес е силно поляризирана. По мое време в сената и палатата на представителите винаги се намираха няколко депутата, които винаги бяха в опозиция при гласуване. Днес изобщо не е така, особено в палатата на представителите. Дори напротив.

Как мислите ще приключи това противоборство?

Смятам, че решението ще се вземе в последната минута, в неделя. Смятам, че президентът ще се съгласи с повишаването на тавана на държавния дълг за шест месеца. Та кой президент би искал името му да се свързва с първия в историята на САЩ фалит?

А какво можем да очакваме от рейтинговите агенции?

Понижението на рейтинга на САЩ е повече от вероятно. Но не заради провалените договорки за увеличаването на размера на дълга, а защото е нарушен балансът между дълга и БВП. Ние водим две скъпи войни и нашият проблем е в недостатъчните доходи.

Има ли надежда за близко и солидно решение на дълговия проблем на САЩ?

Това е много малко вероятно. Атмосферата във Вашингтон е толкова отровна, че никакви разумни компромиси до следващите избори през 2012 година са невъзможни.

Какви ще са последиците от сегашната ситуация?

Понижаването на рейтинга на САЩ ще има, разбира се, някакво краткосрочно въздействие на пазарите. Но смятам, че по-съществен в дългосрочен план ще бъде психологическият ефект. Репутацията на САЩ ще пострада, а това може да окаже влияние на политическия фронт за още по-дълъг период.

Сн.: Майкъл Блументал, финансов министър на САЩ по времето на Джими Картър - юни 1978 година

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg