Курт Щокингер: Продуктите с етикет BILLA Градини се тестват точно и строго

6255
Курт Щокингер: Продуктите с етикет BILLA Градини се тестват точно и строго

© BILLA България

Курт Щокингер работи като земеделски учен в австрийската екологична организация „GLOBAL 2000 / Приятели на Земята Австрия“.

Фокус на професионалната му дейност е осигуряване на качеството чрез проби, контрол и оценка на остатъчните нива на пестициди в продуктите, обхванати от "Програмата за контрол на пестицидите" в партньорство с REWE Австрия.

Той е член на борда на директорите на Института за изследване на околната среда „GLOBAL 2000“. Завършил е специалност „Селскостопански науки“, а преди да се присъедини към организацията, е работил като консултант по опасни отпадъци и по програми за развитие на селските райони и биологично земеделие.

Разкажете ни малко повече за работата на организацията. Какви проблеми адресирате като необходимост от решение и как това, с което се занимавате, има отражение върху общностите?

GLOBAL2000 е член на международната мрежа от екологични организации “Приятели на Земята/Friends of the Earth”. Нашите кампании се фокусират върху климата, храните, селското стопанство, пластмасите и химикалите.


Повишаваме осведомеността, като разпространяваме информация, свързана с околната среда, мобилизираме гражданското общество и оказваме натиск върху политиците с цел устойчиви промени.

Какви са целите на организацията и как тези цели намират отражение в програмата за борба с пестицидите, която се реализира с REWE Group в Австрия и България?

Работим за промяна на света към по-добро по отношение на всеки аспект от опазването на околната среда. Пример за това е нашата европейска гражданска инициатива „Безопасност за пчелите и фермерите“. „Пчелите“ символизират живата природа, а „фермерите“ са тези, които я трансформират чрез своята отдаденост и доставят храната. И двата аспекта от тази инициатива са изправени пред заплахи, но зависят един от друг.

Пестицидите в световен мащаб са отговорни за загубата на биологично разнообразие, плодородието на почвата и застрашават човешкото здраве. Остатъчните нива на пестициди не трябва да създават никакъв риск за здравето при консумация през целия живот, особено за най-уязвимите лица като деца, бременни, възрастни или болни хора.

В Австрия, както и в България, нашата програма е част от управлението на качеството чрез контрол на остатъците от пестициди върху пресни плодове и зеленчуци. Като технолози, ние сме прагматични, работим върху  постепенното практическо намаляване на пестицидите до такава степен, че дългосрочните отрицателни ефекти върху здравето да са изключени.

Как стартира програмата, какви цели си поставя и какви резултати могат да бъдат отчетени?

Програмата стартира през 2017 г. и се базира на четири стълба: прозрачност, вътрешни стандарти, контрол и активно намаляване на пестицидите. BILLA предоставя на фермерите солидни консултантски услуги от експерти агрономи.

Първата оценка на данните за 2018 г. показа умерени средни остатъчни нива на пестициди, така че ясно идентифицирахме върху какво е необходимо да се работи. В момента се фокусираме върху избягването на пестициди без регистрация.

Направете кратко сравнение на развоя на програмата в Австрия и в България. Какви са приликите и разликите?

Едни и същи правила се прилагат и в двете програми - както по отношение нагорните граници за прага на хронична токсичност, така и за седмични контролни отчети, и обявяването на резултатите от работата по програмата.

В Австрия стартирахме през 2003 г. и тестваме цялата гама от национални и вносни продукти. В България оперираме от 2018 г., като засега се фокусираме само върху продукти от собствената за търговската верига марка BILLA Градини.

Какви са наблюденията ви върху нивото на българското земеделие – развива ли се култура на устойчиво земеделие, има ли разбиране на целите на програмата за намаляване на пестицидите?

Има разбиране за нашата програма, но за промяна към устойчивост също се нуждаем от правна и икономическа рамка, която да следваме. Ако ЕС субсидиите са насочени към това, за което са предназначени, то това ще позволи да се премине към по-екологични стратегии за справяне с проблема.

Климатичните аномалии през последните години и пандемията стесниха икономическия обхват за много фермери. Ето защо направихме първа стъпка към устойчивост и съответно европейска зелена договорка, включваща стратегия тип „от ферма до чиния“. Въпреки това имаме нужда от подкрепата на политиците.

Какви са алтернативите на пестицидите, които биха обезпечили чисти продукти за потребителите и добра реколта за производителите?

Подобряването на плодородието на почвата е от решаващо значение, а при сегашната употреба на пестициди това е трудно да се постигне. Тя е от ключово значение за по-устойчивите агро-екосистеми, въпреки нарастващите климатични аномалии.

Освен това искаме да засилим използването на алтернативни на пестицидите методи за борба с болести и вредители, като антагонисти (полезни насекоми, които се хранят с вредни такива), биологични и биотехнологични подходи за борба с вредителите.

Българският потребител става все по-ориентиран към здравословното хранене и към търсенето на чисти земеделски продукти. Какво е важно да знае този потребител за продуктите, отгледани в рамките на програмата за намаляване на пестицидите. Има ли формула, по която се изчисляват нивата на допустим дневен прием, който е безопасен?

Потребителите трябва да знаят, че продуктите с етикет BILLA Градини се тестват точно и строго, а резултатите се обявяват публично. Превишаване на законовия праг не е допустимо. Превишаването на вътрешната горна граница, която представлява прага на хроничната токсичност, води до предупреждения и изисквания за по-внимателна работа на полето от страна на земеделските стопани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:D
# 0
10:08 | 16 August 2021
Хахахаххаха,това ти твърдение е по-смешно и от външния ти вид,бе пич!!!
Лазар
# 1
09:07 | 27 July 2021
Продуктите ви са с изтичащи срокове, а касиерките ви крадат на поразия от клиентите и от вас.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg