М. Бюл: В средносрочен план очакваме интерес от български компании

1522
М. Бюл: В средносрочен план очакваме интерес от български компании

През миналата седмица по време на форум във Виена с участието на 7 български и шест румънски компании бе подписано споразумение за сътрудничество между българския Централен депозитар АД (ЦД) и австрийската Oesterreichische Kontrollbank AG (ОеKB).

Председател на форума бе главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл, койтоотговори на няколко въпроса на Profit.bg по отношение на двойното листване и евентуалните ползи за БФБ, ако тя стане част от CEE Stock Exchange Group.

Г-н Бюл, на 11 октомври Виенската фондова борса покани 7 български и 6 румънски компании, с които бяха обсъдени предимствата на двойното листване. Можем ли да очакваме през идната 2013 г. родна компания да се търгува и в Австрия?

В момента пазарната среда като цяло е неблагоприятна за първични публични предлагания в цяла Европа. В средносрочен план обаче очакваме интерес от страна на българските компании.

Споделихте, че бихте проявили интерес към участие в приватизацията на държавния дял от Българска фондова борса. Какви биха били ползите за нас в случай, че Виенската фондова борса спечели процедурата?

Българската фондова борса би станала част от най-голяма група борси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). CEE Stock Exchange Group включва четири борси – в Будапеща, Любляна, Прага и Виена и си сътрудничи с други 12 борси от ЦИЕ. БФБ също така ще извлече ползи от нашата дейност по подсилването на капиталовите пазари в ЦИЕ и увеличаването на ликвидността на търгуваните компании.

Проблемът с ликвидността е един от най-сериозните на Българска фондова борса. Как според Вас може да бъде преодолян той?

Изхождайки от нашия опит можем да кажем, че ликвидността на един регионален капиталов пазар може да бъде увеличена само с отварянето на пазара към големи международни участници. Това, което е необходимо, е модерна платформа за търговия, каквато БФБ вече има и привличането на международни пазарни играчи.

Повишаването на ликвидността и интернационалността е основна цел на CEE Stock Exchange Group, както и осигуряването на високо качество на предлаганите на листнатите компании услуги.

Голяма част от австрийските публични компании реализират продажби в ЦИЕ и/или в България. Това ли ще е регионът, към който все повече дружества ще се насочат в следващите години?

Австрия винаги е била пионер в региона на Централна и Източна Европа. Австрийските компании и публични институции са движеща сила в ЦИЕ, като подпомагат развитието на инфраструктурата, институциита и бизнес климата, които отговарят на европейските стандарти. Австрия ще извлича ползи от близките отношение с ЦИЕ и в бъдеще.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg