Мая Георгиева: IPO-то направи банката по-прозрачна

1899
Мая Георгиева: IPO-то направи банката по-прозрачна

Изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева се съгласи да отговори на няколко въпроса в интервю за Profit.bg. Ето и нейните отговори:

Като каква бихте определили изминалата година за Първа инвестиционна банка, когато банката стана и публична компания?

Изключително успешна. Възвращаемостта на капитала след данъци достигна 20.54%, ликвидността в края на годината е 29.92%, капиталовата адекватност е 13%, диверсификацията на приходите е 68% - по неодитирани предварителни данни.

Първоначалното публично предлагане бе, от една страна, много успешно, а от друга - направи дейността на банката още по-прозрачна. Естествено, това беше отразено и от международните рейтингови агенции. През ноември Мудис повиши перспективата на банката, а Фитч потвърди съществуващия рейтинг на ПИБ, след понижението на рейтинга на България.

Тъй като за нас прозрачността е от изключително значение – държа да отбележа, че Първа инвестиционна банка е единствената банка в България с рейтинги от 2 водещи рейтингови агенции и с 2 пълни одита от KPMG – полугодишен и годишен.

Всичко това бе оценено от нашите международни партньори и през октомври 2007 г. /по време на финансова криза на международните пазари/ 22 първокласни банки участваха в синдикирания заем за нас, като цената, която платихме, бе значително по-добра от тази през 2006 г.

През 2007 г. продължихме много успешно да развиваме банкирането на дребно, като достигнахме 6.6% пазарен дял по жилищното кредитиране. Мисля, че защитихме името си на иновативна банка с високо качество на обслужването. Доказателство за това е и възрастовият профил на нашите клиенти - повече от 80% са под 55 години, а най-големият дял - 36% са под 35 години. Естествено е да се гордеем с това, че при нас е бъдещето на България. През изминалата година Първа инвестиционна банка спечели за трети път признанието на клиентите, изразено в престижната награда „Банка на клиента”.

С колко се повишиха активите на банката през изтеклата година и какъв бе финансовият Ви резултат?

Общите активи на банката достигнаха 4.2 млрд. лв., което представлява ръст от 33.5%, депозитите от нефинансови институции достигнаха 2.5 млрд. лв., в сравнение с 2006 г. са нарастнали с 46.3%, печалбата нарасна, в сравнение с 2006 г., с 74.5% и е над 51 млн. лв. От особено важно значение за нас са пазарните дялове. Традиционно ние сме водеща банка в корпоративното кредитиране с 8% пазарен дял, външно-търговското кредитиране е с 12% пазарен дял, а пазарният дял на депозитите от нефинансови институции достигна 8.4%. Развитието на картовия бизнес е от голямо значение за нас и в тази област имаме 10% пазарен дял.

Бихте ли споделили прогнози за това какви резултати могат да очакват инвеститорите за настоящата година?

След създаването на банката през 1993 г. средно-годишният претеглен ръст на печалбата е 24.6%, на капитала е 25%, на активите е 31.7%, а на депозитната база – 28.8%. Смятаме, че поддържането на тези нива и за в бъдеще няма да е проблем за нас, независимо от изключително тежките международни условия.

Продължаваме да развиваме корпоративното кредитиране с акцент на малките и средни предприятия. Банкирането на дребно е също важна част от нашата дейност, която ще бъде развивана с приоритет чрез отваряне на малки офиси в кварталите на големите градове, което ще ни даде възможност да стигнем до по-голям брой клиенти. Важна задача е поддържането на качествено обслужване на клиентите – за целта сме предвидили обучение на персонала от водещи световни специалисти и мониторинг чрез използване на мистериозни клиенти.

Увеличението на дела на приходите от такси и комисиони, с цел още по-добър рисков профил на банката и по-нататъшното диверсифициране на приходите, е от съществено значение за нас. Източници за това са дейността по външно-търговското кредитиране и картовия бизнес.

На пазара има спекулации за евентуална продажба на банката. Заявен ли е подобен интерес от страна на чуждестранна или българска финансова институция?

Не се съмнявам. Ние също често ги чуваме. Естествено е да има интерес към най-голямата банка с българска собственост. Аз лично не знам да има нещо сериозно, но това е въпрос за основните акционери на банката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg